Racuchy z twarogiem

Racuchy z twarogiem lub jabłkiem, czy też drożdżowe robię do szkoły dla syna, na drugie śniadanie. Sycą na długo, a najważniejsze są pycha. Z przepisu poniżej wychodzi 14 sztuk, zawierają łącznie 160 g węglowodanów przyswajalnych. Ładunek glikemiczny wszystkich placków wynosi 61. Dużo, o ile zje się wszystkie😅Dla osób insulinoopornych niski ładunek glikemiczny jest ważny, dlatego też można zjeść 4 szt.
Tak, ilość jest ważna.

Więcej o ładunku glikemicznym tutaj: https://insulinkawkuchni.blogspot.com/2019/10/chlebek-dyniowy.html

Uwierzcie mi placki są treściwe i spokojnie można się najeść taką ilością. Jeżeli ktoś ma ochotę na więcej musi zjeść z warzywami o niskim indeksie glikemicznym: sałata, ogórki, awokado, brokuł itd. 

Składniki
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 2 jajka
  • 120 ml mleka 
  • 150 g mąki pełnoziarnista typ 1850
  • 3 łyżki ksykitolu
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka dokładnie wymieszać razem z mlekiem, pokruszonym twarogiem, ksylitolem i wanilią.  Do powstałej masy dodać mąkę i ponownie wymieszać. Na końcu ubić białka ze szczyptą soli. Pianę przełożyć do masy i delikatnie wymieszać. Łyżką nakładać na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażyć na rumiano z obu stron, . 
Smacznego życzy
 Insulinka w kuchni

Komentarze

  1. Robiłam kilka razy, są przepyszne. Moja rodzina mówiła, że najlepsze placki jakie jadła :*

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz