Wiele osób boi się spożywać dynię ze względu na wysoki indeks glikemiczny (wynosi 75). Należy jednak pamiętać, że indeks glikemiczny nie jest jedynym wyznacznikiem, którym powinniśmy kierować się planując dietę.
Dynia ma też niski ładunek glikemiczny i jedzona w umiarkowanych ilościach nie powinna powodować gwałtownych skoków glikemii. Spożywając niewiele produktu o wysokim IG, uzyskamy taki sam poziom cukru, co po zjedzeniu większej ilości produktu o niskim IG.
Ładunek glikemiczny (ŁG) pozwala znacznie dokładniej przewidzieć wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu pokarmu.
Dla zainteresowanych podaję wzór na ładunek glikemiczny:
ŁG = IG x ilość węglowodanów w porcji produktu (g) / 100g
ŁG – ładunek glikemiczny
Dynia ma też niski ładunek glikemiczny i jedzona w umiarkowanych ilościach nie powinna powodować gwałtownych skoków glikemii. Spożywając niewiele produktu o wysokim IG, uzyskamy taki sam poziom cukru, co po zjedzeniu większej ilości produktu o niskim IG.
Ładunek glikemiczny (ŁG) pozwala znacznie dokładniej przewidzieć wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu pokarmu.
Dla zainteresowanych podaję wzór na ładunek glikemiczny:
ŁG = IG x ilość węglowodanów w porcji produktu (g) / 100g
IG – indeks glikemiczny
ŁG dla pojedyńczego posiłku :
- niski- 10 i mniej
- średni 11-19
- wysoki 20 i więcej
Dzienna suma ŁG:
- niskie 80 i mniej
- średnie 81-120
- wysokie 120 i więcej
Przepis na chlebek dyniowy:
- 400 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej / gryczanej
- 4 jajka
- 300 g dyni
- 200 ml kefiru
- 100 ml oleju rzepakowego
- szklanka posiakanych orzechów włoskich
- 150 g ksylitolu
- po łyżeczce imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Dynię obieramy, kroimy na kostkę i pieczemy w piekarniku do miękkości lub gotujemy w wodzie. Dynię po ostudzeniu blendujemy lub rozgniatamy widelcem. Suche składniki mieszamy z mokrymi ( dynia, kefir, olej, jaja). Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Masę przelewany do formy, może być keksówka. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, funkcja grzania góra- dół. Pieczemy chlebek przez około 50 minut, do tzw suchego patyczka.
Smacznego życzy
Insulinka w kuchni
Komentarze
Prześlij komentarz