Owoce w insulinooporności
W przypadku insulinooporności należy wybierać owoce o niskim indeksie glikemicznym (IG)truskawki, maliny, borówki, jagody, jeżyny, porzeczki i inne.Tabela IG :
http://indeks.glikemiczny.pl/tabela.php
Ponadto jeśli owoce zjemy z innym pokarmem, a w szczególności z tłuszczem i białkiem, to tempo wchłaniania się cukru będzie wolniejsze. Warto je łączyć z nasionami, orzechami, jogurtem, czy jak w tym przepisie, z tłustą śmietaną i serkiem mascarpone.
Najlepiej spożywać je na surowo i nie poddawać obróbce termicznej ( dżemy). Zdaniem dietetyków bardzo ważne jest, aby owoce jeść w pierwszej połowie dnia.
Oczywiście przychodzi taki dzień w roku, gdy mamy urodziny i niezbędny jest tort. Mam propozycję tortu z serkiem mascarpone i truskawkami.
Do dzieła😀
Spód tortu:
- 120 g mąki orkiszowej typ 1850/2000
- 100 g ksylitolu
- 2 jajka
- 100 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ucieramy miękkie masło z ksylitolem. Dodajemy jajka i dalej ucieramy, aż do gładkiej masy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i na wolnych obrotach mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o 25 cm i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 min. Aby mieć pewność, że spód jest upieczony, nakłuwamy ciasto patyczkiem.
Suchy patyczek = gotowe ciasto.👍 😀
Gotowy spód tortu pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. W tym czasie przygotowujemy masę na tort.
Masa tortowa z serka mascarpone:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 100 g ksylitolu (zmielony w młynku na puder)
- 25 g żelatyny
- 80 ml wody
Mus truskawkowy:
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy aby napęczniała. Następnie naczynie z żelatyną wstawiamy do gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Truskawki z ksylitolem miksujemy w blenderze na mus. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i chwilę mieszamy. Gotowy mus wylewamy na masę serową i ponownie wstawiamy do lodówki, aby całość stężała. Dekorujemy bitą śmietaną lub owocami. A może jednym i drugim 😉
Smacznego życzy
Insulinka w kuchni 💓
Komentarze
Prześlij komentarz