Tort z serkiem mascarpone i truskawkami na pełnoziarnistym spodzie

Owoce w insulinooporności

W przypadku insulinooporności należy wybierać owoce o niskim indeksie glikemicznym (IG)truskawki, maliny, borówki, jagody, jeżyny, porzeczki i inne. 

Tabela IG :
 http://indeks.glikemiczny.pl/tabela.php

Ponadto jeśli owoce zjemy z innym pokarmem, a w szczególności z tłuszczem i białkiem, to tempo wchłaniania się cukru będzie wolniejsze. Warto je łączyć z nasionami, orzechami, jogurtem,  czy jak w tym przepisie, z tłustą śmietaną i serkiem mascarpone. 
Najlepiej spożywać je na surowo i nie poddawać obróbce termicznej ( dżemy). Zdaniem dietetyków bardzo ważne jest, aby owoce jeść w pierwszej połowie dnia.
Oczywiście  przychodzi taki dzień w roku, gdy mamy urodziny i niezbędny jest tort. Mam propozycję tortu z serkiem mascarpone i truskawkami. 
Do dzieła😀



Przepis:

Spód tortu:
  • 120 g mąki orkiszowej typ 1850/2000
  • 100 g ksylitolu
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ucieramy miękkie masło z ksylitolem. Dodajemy jajka i  dalej ucieramy, aż do gładkiej masy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i na wolnych obrotach mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o 25 cm i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 min. Aby mieć pewność, że spód jest upieczony, nakłuwamy ciasto patyczkiem. 
Suchy patyczek = gotowe ciasto.👍 😀
Gotowy spód tortu pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. W tym czasie przygotowujemy masę na tort. 

Masa tortowa z  serka mascarpone:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 100 g ksylitolu (zmielony  w młynku na puder)
  • 25 g żelatyny
  • 80 ml wody
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy aby napęczniała. Następnie wkładamy naczynie z żelatyną do gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Śmietanę  ubijamy na sztywno z ksylitolem. Po czym, łączymy z serkiem mascarpone i rozpuszczoną żelatyną, mieszamy aż  do połączenia składników.  Gotową masę wykładamy równomiernie na wystudzonym cieście i całość wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy mus truskawkowy.


Mus truskawkowy:

  • 750 g truskawek 
  • 50 g ksylitolu ( do smaku)
  • 25 g żelatyny
  • 80 ml wody
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy aby napęczniała. Następnie naczynie z żelatyną wstawiamy do gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Truskawki z ksylitolem miksujemy w blenderze na mus. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i chwilę mieszamy. Gotowy mus wylewamy na masę serową i ponownie wstawiamy do lodówki, aby całość stężała. Dekorujemy bitą śmietaną lub owocami. A może jednym i drugim 😉



Smacznego życzy 
     Insulinka w kuchni 💓

Komentarze