Jedzmy ciecierzycę bo
ma niski indeks glikemiczny (IG =30) a zawarty w niej błonnik stabilizuje poziomu glukozy we krwi i obniża wchłaniania węglowodanów Jak podają badania opublikowane w "British Journal of Nutrition", dzięki diecie bogatej w ciecierzycę można zredukować tkankę tłuszczową i zmniejszyć odporność na insulinę. Mnie to przekonuje, dlatego zrobiłam leczo i zamiast tradycyjnej kiełbaski dodałam ciecierzycę nazywana też grochem włoskim.
Przepis:
- 300g ugotowanej ciecierzycy
- 1 kg pomidorów / opcjonalnie pomidory w puszcze ( UWAGA! Czytajcie etykiety w składzie nie powinno być cukru 😊)
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 2 papryki zielone
- cukinia
- 500g pieczarek
- 2 cebule czerwone
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, czosnek, natka pietruszki
- olej
Pieczarki kroimy na plasterki, cebulę na piórka. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, na którym dusimy przez 10 minut pieczarki wraz z cebulą. W międzyczasie paprykę kroimy w paseczki, cukinię w kostkę i dodajemy do podduszonych pieczarek. Jeżeli mamy świeże pomidory, nacinamy na krzyż wierzch i zalewamy wrzątkiem. Po chwili zdejmujemy skórkę. Z pomidorami w puszce, o ile mają dobry skład, jest mniej roboty😊 Pomidory łączymy z resztą warzyw, dusimy pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. W razie konieczności podlewamy wodą. Na koniec dodajemy wcześniej ugotowaną ciecierzycę i przyprawiamy według własnego gustu.
Mój syn mówi, że takie leczo jest lepsze niż to z kiełbaską. Wypróbujcie sami😉
Smacznego życzy Insulinka w kuchni
Komentarze
Prześlij komentarz