Leczo z ciecierzycą

Jedzmy ciecierzycę bo 

ma niski indeks glikemiczny (IG =30) a  zawarty w niej błonnik stabilizuje poziomu glukozy we krwi i obniża wchłaniania węglowodanów Jak podają badania opublikowane w "British Journal of Nutrition", dzięki diecie bogatej w ciecierzycę można zredukować tkankę tłuszczową i zmniejszyć odporność na insulinę. Mnie to przekonuje, dlatego zrobiłam leczo i zamiast tradycyjnej kiełbaski dodałam ciecierzycę nazywana też grochem włoskim. 

Przepis:

  • 300g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 kg pomidorów / opcjonalnie pomidory w puszcze ( UWAGA! Czytajcie etykiety w składzie nie powinno być cukru 😊)
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte 
  • 2 papryki zielone 
  • cukinia
  • 500g pieczarek 
  • 2 cebule czerwone
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, czosnek, natka pietruszki
  • olej
Pieczarki kroimy na plasterki, cebulę na piórka. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, na którym dusimy przez 10 minut pieczarki wraz z cebulą. W międzyczasie paprykę kroimy w paseczki, cukinię w kostkę i dodajemy do podduszonych pieczarek. Jeżeli mamy świeże pomidory, nacinamy na krzyż wierzch  i zalewamy wrzątkiem. Po chwili zdejmujemy skórkę. Z pomidorami w puszce, o ile mają dobry skład, jest mniej roboty😊 Pomidory łączymy z resztą warzyw, dusimy pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. W razie konieczności podlewamy wodą. Na koniec dodajemy wcześniej ugotowaną ciecierzycę i przyprawiamy według własnego gustu. 
Mój syn mówi, że takie leczo jest lepsze niż to z kiełbaską. Wypróbujcie sami😉



Smacznego życzy Insulinka w kuchni 




Komentarze