Skyr cake czyli sernik z jogurtem typu islandzkiego

Skyr to jogurt typu islandzkiego. Ma bardzo wysoką zawartość białka  oraz 
0% tłuszczu. Charakteryzuje się gęstą, kremową konsystencją i śmietankowym smakiem. Do wyprodukowania 1 kilograma skyru potrzeba czterech litrów mleka. Dzięki temu skyr bogaty jest w naturalne białka mleka.

Składniki: 
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka daktyli
  • masło orzechowe 3-4 łyżki 
  • 500g skyru naturalnego
  • 250 ml śmietany kremówki (30 – 36%)
  • 100 g ksylitolu 
  • 5 łyżek żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżeczka wanilii
  • dżem truskawkowy z ksylitolem
  • owoce o niskiem IG
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie. Po 30 minutach odsączyć i zmiksować z płatkami i masłem orzechowym. Formę do ciasta wyłożyć papierem, dno blaszki wykleić gotową masą owsiano-daktylową. Śmietanę  z ksylitolem ubić na sztywną pianę, dodać wanilię oraz skyr i zmiksować razem. Żelatynę  zalać zimną wodą i pozostawić, aby napęczniała. Następnie podgrzewać w kąpieli wodnej, aż do rozpuszczenia. Pozwolić żelatynie przestygnąć, dodać łyżkę lub dwie masy serowej do roztworu żelatyny ( ten zabieg zapobiega powstawaniu grudek w serniku) wymieszać . Zahartowaną żelatynę dodać do masy, którą należy wyłożyć na spód. Wstawić do lodówki na min. 4 godziny. Wierzch ciasta posmarować  dżemem, a następnie udekorować sernik owocami.



Smacznego życzy 
Insulinka w kuchni

Komentarze