Skyr to jogurt typu islandzkiego. Ma bardzo wysoką zawartość białka oraz
0% tłuszczu. Charakteryzuje się gęstą, kremową konsystencją i śmietankowym smakiem. Do wyprodukowania 1 kilograma skyru potrzeba czterech litrów mleka. Dzięki temu skyr bogaty jest w naturalne białka mleka.
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka daktyli
- masło orzechowe 3-4 łyżki
- 500g skyru naturalnego
- 250 ml śmietany kremówki (30 – 36%)
- 100 g ksylitolu
- 5 łyżek żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody
- 1 łyżeczka wanilii
- dżem truskawkowy z ksylitolem
- owoce o niskiem IG
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie. Po 30 minutach odsączyć i zmiksować z płatkami i masłem orzechowym. Formę do ciasta wyłożyć papierem, dno blaszki wykleić gotową masą owsiano-daktylową. Śmietanę z ksylitolem ubić na sztywną pianę, dodać wanilię oraz skyr i zmiksować razem. Żelatynę zalać zimną wodą i pozostawić, aby napęczniała. Następnie podgrzewać w kąpieli wodnej, aż do rozpuszczenia. Pozwolić żelatynie przestygnąć, dodać łyżkę lub dwie masy serowej do roztworu żelatyny ( ten zabieg zapobiega powstawaniu grudek w serniku) wymieszać . Zahartowaną żelatynę dodać do masy, którą należy wyłożyć na spód. Wstawić do lodówki na min. 4 godziny. Wierzch ciasta posmarować dżemem, a następnie udekorować sernik owocami.
Smacznego życzy
Insulinka w kuchni
Komentarze
Prześlij komentarz