Zupa krem z dyni i soczewicy czerwonej



Składniki
  • mała dynia hakkaido
  • por
  • marchew
  • pietruszka 
  • 1/2 selera
  • 6 łyżek soczewicy czerwonej
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, kurkuma, lubczyk 
Dynię obieramy i kroimy w kostę. Warzywa ścieramy na tarce, por siekamy. Na patelni podsmażamy włoszczyznę z kurkumą około 10 minut. Przekładamy do garnka z wodą, dodajemy dynię i soczewicę. Gotujemy około 20-30 minut, Przyprawiamy do smaku i miksujemy na gładką masę. 
Można podawać z kleksem jogurtu, pestkami dyni. 
Łatwe i szybkie danie. Można serwować na obiad bądź kolację. 
Życzę smacznego. 

Podobne dania znajdziecie w stworzonym przeze mnie  Jesiennym jadłospisie z niskiem indeksem glikemicznym. 
Dieta jest w sprzedaży na stronie mojej poradni.Insula Dietetyk Agnieszka Sobiesiak

Komentarze