Składniki
- mała dynia hakkaido
- por
- marchew
- pietruszka
- 1/2 selera
- 6 łyżek soczewicy czerwonej
- 1 litr wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, kurkuma, lubczyk
Dynię obieramy i kroimy w kostę. Warzywa ścieramy na tarce, por siekamy. Na patelni podsmażamy włoszczyznę z kurkumą około 10 minut. Przekładamy do garnka z wodą, dodajemy dynię i soczewicę. Gotujemy około 20-30 minut, Przyprawiamy do smaku i miksujemy na gładką masę.
Można podawać z kleksem jogurtu, pestkami dyni.
Łatwe i szybkie danie. Można serwować na obiad bądź kolację.
Życzę smacznego.
Podobne dania znajdziecie w stworzonym przeze mnie Jesiennym jadłospisie z niskiem indeksem glikemicznym.
Dieta jest w sprzedaży na stronie mojej poradni.Insula Dietetyk Agnieszka Sobiesiak
Komentarze
Prześlij komentarz