Sernik dyniowy ze spodem brownie



 

Składniki: 

  • 200g gorzkiej czekolady min. 85% kakao
  • 3 jajka do brownie, 2 jajka do masy serowo-dyniowej
  • 200g masła
  • 200g ksylitolu
  • 120g mąki orkiszowej typ 1850
  • dynia hakkaido ( szklanka puree z dyni)
  • 250g twarogu półtłustego 
  • 250g mascarpone
  • 2 łyżki mąki ziemniaczenej 
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników

Dynię przekroić, wydrążyć pestki i upiec do miękkości w nagrzanym piekarniku do 200 stopni. Dynię wystudzić, łyżką wyjąć upieczony miąższ. Zmiksować na gładką masę. 

Gorzką czekoladę rozpuścić w garnuszku razem z masłem, ostudzić. Jajka ubijać z połową ksylitolu na puszysta masa. Ubite jajka delikatnie połączyć z ostudzoną masą czekoladową. Następnie równie delikatnie połączyć z mąką. Masę wylać do przygotowanej formy i piec przez ok. 25 minut

Zmiksować ser twarogowy z mascarpone, resztą ksylitolu, puree z dyni oraz mąką ziemniaczaną i przyprawą korzenną. Miksując masę wbijać po jednym jajku. Wyłożyć na masę serową na spód brownie. Piec przez około 40 minut lub do czasu aż masa serowa będzie ścięta. Studzić stopniowo.


Obserwuj mnie na: facebooku i instagramie a nie przegapisz nowych przepisów. Jeżeli potrzebujesz indywidualną dietę zapraszam na stronę poradni Insula Dietetyk

https://www.insuladietetyk.com 

https://www.facebook.com/insulaDietetyk

https://www.instagram.com/insulinkawkuchni/

Komentarze