Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą

  • 4-5 szt. filetów śledziowych
  • 4-5 szt. ogórków kiszonych 
  • por/cebula
  • 1 puszka fasoli czerwonej 
  • 3 jajka
  • 1 łyżka majonezu 
  • 2 łyżki gęstego jogurtu typu greckiego
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku 

Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku. Odsączyć , wysuszyć za pomocą ręcznika papierowego i pokroić w drobne paseczki.

Czerwoną fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać na sicie. Ogórki kiszone i jajka pokroić w kostkę.

Por przekroić wzdłuż, dokładnie opłukać i posiekać. Jogurt połaczyć z majonezem. Śledzie i pozostałe składniki przełożyć do salaterki, dodać sos jogurtowo-majonezowy. Dokładnie wymieszać. Pozostawić w lodówce na min. 2 godziny, aby sałatka się "przegryzła"

Komentarze