Zapiekanka z batatów


Składniki:

🥔 bataty 3 sztuki
🥒 cukinia 1 sztuka
🥬 szpinak mrożony 450g 
🥚jajka 3 sztuki
🍚 feta opakowanie
🥛jogurt naturalny 9 łyżek
🍴cebula, czosnek, szczypiorek
🧂przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

1. Bataty obierz, przekrój wzdłuż,  a następnie w plastry. Ugotuj w wodzie 10-15 minut.
2. Cukinie pokrój na plastry.
3. Cebulę i czosnek posiekaj, wrzuć na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię, duś  2 minuty. Dodaj szpinak, duś  10-15 minut. Przypraw solą, pieprzem,  wkrusz fetę. 
4. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż połowę batatów, przypraw ziołami prowansalskimi.  Następnie wyłóż masę szpinakową, przykryj cukinią i ponownie batatami. Posyp ziołami. Roztrzep jajka z jogurtem, szczypiorkiem oraz solą i pieprzem. 
6. Polej masą jajeczną wierzch zapiekanki. 
7. Zapiekaj 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.

Komentarze