Lasagne ze szpinakiem to idealne danie, gdy masz ochotę na bezmięsny obiad.
Składniki:
- opakowanie makaronu lasagne z pszenicy durum
- 2 opakowania mrożonego szpinaku w liściach
- 1 opakowanie włoszczyzny mrożonej/ 2 pęczki świeżęj
- 2 cebule
- 2-4 ząbki czosnku
- 150-200 g sera żółtego
- oliwa
- sól
- pieprz
- 1/5 kostki masła
- 4 łyżki mąki
- 3 szklanki mleka
- sól
- biały pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Rozgrzej nieco oliwy na patelni, wrzuć na nią posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Jak cebula się zeszkli i dodaj szpinak i włoszczyznę. Smaż, aż odparuje nadmiar wody. Przypraw solą i pierzem według uznania.
Na drugiej patelni roztop masło, po czym dodaj mąkę, mleko i przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez ok. kwadrans, mieszając trzepaczką, aż beszamel zgęstnieje.
Dno formy wyłóż odrobinę szpinaku ( chodzi o to, aby płaty makarony nie leżały bezpośrednio na blasze), połóż makaron lasagne. Następnie połowę szpinaku, na nim plastry. Powtórz czynność. Na samej górze, na płatach makronu rozprowadź beszamel i posyp startym żółtym serem.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez ok. 60 minut, aż warstwa sera się zrumieni. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz