Lasagne ze szpinakiem

 Lasagne ze szpinakiem to idealne danie, gdy masz ochotę na bezmięsny obiad.

Składniki: 

  • opakowanie makaronu lasagne z pszenicy durum
  • 2 opakowania mrożonego szpinaku w liściach
  • 1 opakowanie włoszczyzny mrożonej/ 2 pęczki świeżęj
  • 2 cebule
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 150-200 g sera żółtego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
Sos beszamelowy:
  • 1/5 kostki masła 
  • 4 łyżki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • sól
  • biały pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
Rozgrzej nieco oliwy na patelni, wrzuć na nią posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Jak cebula się zeszkli i dodaj szpinak i włoszczyznę. Smaż, aż odparuje nadmiar wody. Przypraw solą i pierzem według uznania.
 
Na drugiej patelni roztop masło, po czym dodaj mąkę, mleko i przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez ok. kwadrans, mieszając trzepaczką, aż beszamel zgęstnieje.

Dno formy wyłóż odrobinę szpinaku ( chodzi o to, aby płaty makarony nie leżały bezpośrednio na blasze),  połóż makaron lasagne. Następnie połowę  szpinaku, na nim plastry. Powtórz czynność.  Na samej górze, na płatach makronu rozprowadź beszamel i posyp startym żółtym serem. 

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez ok. 60 minut, aż warstwa sera się zrumieni. Smacznego. 



Komentarze