Sałatka z komosą i bobem

Składniki:
  • komosa ryżowa - 1 szklanka
  • bób - 100g
  • cebula czerwona - 1 szt. 
  • pomidor- 2 sztuki
  • ogórki gruntowe -2 szt. 
  • orzechy włoskie - 20g
  • feta- 100g
  • szczypiorek - pęczek 
  • bazylia- garść
  • natka pietruszki - garść
  • oliwa z oliwek - 5 łyżek 
  • sok z cytryny- 3 łyżki 
  • miód - 0,5 łyżeczki 
  • sól 
  • pieprz 
Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i po przestudzeniu obrać. Komosę zalać czystą wodą w ilości 1 i 1/4 szklanki, dodać szczyptę soli i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 10 minut. ostudzić.Ogórki obrać i pokroić w kosteczkę. Pomidorki  pokroić w kosteczkę.Szczypior i czerwoną cebulę posiekać. Listki natki i bazyli  posiekać. Dodać oliwę, sok z cytryny i miód, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Dodać komosę i warzywa, delikatnie przemieszać. Posypać pokruszoną lub posiekaną fetą i posiekanymi ziołami. 

Smacznego życzy Insulinka w kuchni

Komentarze