Rabarbar pod kruszonką czyli crumble rabarbarowe

SKŁADNIKI:

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 5 łyżek  mąki orkiszowej typ 1850
  • 3 -4 łyżki ksylitolu/erytrytol
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 4 łyżki podprażonych na suchej patelni płatków z migdałów
  • łyżeczka skórki startej z cytryny

Nadzienie:

  • kilka łodyg rabarbaru 
  • 3 - 4 łyżki ksylitol
  •  łyżeczka cynamonu
  • masło do formy

PRZYGOTOWANIE:

Masło rozpuścić po czym wymieszać z pozostałymi składnikami na kruszonkę. Wstawić na kilka minut do lodówki. W tym czasie rabarbar obrać, pokroić na kawałki, posłodzić i posypać cynamonem.Ułożyć w wysmarowanej masłem formie. Posypać kruszonką. Piec ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Podawać na ciepło np. z lodam

Komentarze