Składniki:
- 2 pęczki liści rzodkiewek
- 2 cebule
- 2 łyżki masła/ oliwy z oliwek
- 3 ziemniaki
- śmietana/ jogurt/ skyr
- 2 szklanki wody
- sól, pieprz
- grzanki z chleba okiszowego pełnoziarnistego, razowego.
Listki rzodkiewki i cebulę siekamy. Cebulę smażymy na rumiano na maśle lub oliwie. Ja osobiście lubię ten maślany smak😁. Jak cebula jest rumiana. przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy 15-20 minut, pod koniec dokładamy posiekane listki rzodkiewki. Doprawiamy do smaku, miksujemy na aksamitny krem. Jeszcze kleks śmietany, skyru lub jogurtu. Fajnie snakuje z gzankami lub jajkiem. Proste danie i dochodzę do wniosku, że takie najsmaczniejsze.
Informacja dla insulinoopornych, aby ziemniaki wytworzyły skrobię oporną zupę warto schłodzić i zjeść po odgrzaniu.. Jeżeli ktoś nie lubi odgrzewanego jedzenia, to ziemniaki można ugotować w mundurkach, uparować lub upiec wcześniej i po schłodzeniu dodać do zupy pod koniec gotowania. Młode ziemniaki i te przygotowane w niewielkiej ilości wody mają więcej skrobi opornej, niż tradycyjnie gotowane w garze z dużą ilością wody.
Informacja dla insulinoopornych, aby ziemniaki wytworzyły skrobię oporną zupę warto schłodzić i zjeść po odgrzaniu.. Jeżeli ktoś nie lubi odgrzewanego jedzenia, to ziemniaki można ugotować w mundurkach, uparować lub upiec wcześniej i po schłodzeniu dodać do zupy pod koniec gotowania. Młode ziemniaki i te przygotowane w niewielkiej ilości wody mają więcej skrobi opornej, niż tradycyjnie gotowane w garze z dużą ilością wody.
Smacznego życzy Insulinka w kuchni.
Komentarze
Prześlij komentarz