Zielona zupa z liści rzodkiewek

Składniki:
  • 2 pęczki liści rzodkiewek 
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła/ oliwy z oliwek
  • 3 ziemniaki 
  •  śmietana/ jogurt/ skyr 
  •  2 szklanki wody
  •  sól, pieprz
  •  grzanki z chleba okiszowego pełnoziarnistego, razowego. 

Listki rzodkiewki i cebulę siekamy. Cebulę smażymy na rumiano na maśle lub oliwie. Ja osobiście lubię ten maślany smak😁. Jak cebula jest rumiana. przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy 15-20 minut, pod koniec dokładamy posiekane listki rzodkiewki. Doprawiamy do smaku, miksujemy na aksamitny krem. Jeszcze kleks śmietany, skyru lub jogurtu. Fajnie snakuje z gzankami lub jajkiem. Proste danie i dochodzę do wniosku, że takie najsmaczniejsze.

Informacja dla insulinoopornych, aby ziemniaki wytworzyły skrobię oporną zupę warto schłodzić i zjeść po odgrzaniu.. Jeżeli ktoś nie lubi odgrzewanego jedzenia, to ziemniaki można ugotować w mundurkach, uparować lub upiec wcześniej i po schłodzeniu dodać do zupy pod koniec gotowania. Młode ziemniaki i te przygotowane w niewielkiej ilości wody mają więcej skrobi opornej, niż tradycyjnie gotowane w garze z dużą ilością wody. 

Smacznego  życzy  Insulinka w kuchni. 

Komentarze