Sernik orzechowy z ganaszem czekoladowym

To jest najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam.Odpowiednia porcja, ma też niski ładunek glimeniczny. Tyle rekomendacji😀, nie rozdrabniam się i podaję szybko przepis.

Składniki: 
  • 150g mąki owsianej/gryczanej
  • 170g ksylitolu/erytrytolu
  • 180g masła orzechowego
  • 4 jajka
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 370g jogurtu naturalnego
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g gorzkiej czekolady bez cukru
  • 100 g śmietanki 30%
  • orzechy do dekoracji
150 g mąki, 20g ksylitolu 30g masła orzechowego oraz jedno jajko - wszystkie składniki zagniatamy, aż do połączenia się składników. Ja robiłam z mąki owsianej i przypominało ta bardziej kruszonkę, niż ciasto. Wykładamy ciasto na dno formy wyłożonej papierem. Pieczemy 10-15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. 

W tym czasie pozostałe składniku miksujemy na gładką masę, wylewamy na podpieczony spód. Obniżamy temperaturę piekarnika do 160 stopni i pieczemy 
1 - 1,5 godziny. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy upieczone😀. Nikt nie lubi surowego sernika.

Przygotowujemy ganasz: W garnuszku łączymy 100 ml śmietanki kremówki i 100 g gorzkiej posiekanej czekolady. Podgrzewaj chwilkę na małym ogniu, cały czas mieszając, żeby składniki dobrze się połączyły. Nie wolno doprowadzić do wrzenia. Jak składniki dobrze się połączą i ganasz będzie mieć jednolitą barwę, masę odstawić do ostudzenia. Ganasz wykładamy na górę sernika i dekorujemy orzechami. 

Ja tak nie mogłam się doczekać, że darowałam sobie robienie ganaszu i spód posypałam siekaną gorzką czekoladą. Tak też można. 
Łakomczuszek ze mnie😂

Porcja 150 g: 267 kcal, 15,9g białka, 14,3g tłuszczu, 28,9g węglowodanów.

Porcja 200 g: 355 kcal, 21,2g białka, 19g tłuszczu, 38,5g węglowodanów.

A co najważniejszew porcji 150g indeks i ładunek glikemiczny jest niski: IG=48 ŁG=7,3 😀  w porcji 200g nadal nisko IG= 48  ŁG=9,8 
Sugeruję umiar, ciasto dość kaloryczne. 




Komentarze