Paszteciki drożdżowe z kapustą i pieczarkami

Farsz: 
  • 1 kg kapusty kiszonej 
  • 0,5 kg pieczarek 
  •  cebula 
  •  sól 
  • pieprz
  • tymianek 
  • olej do smażenia
Kapustę kiszoną wkładamy do garnka i zalewamy wodą ( centymetr ponad kapustę ). Gotujemy do miękkości, odcedzamy na sitku i szatkujemy na drobno. Pieczarki i cebulę kroimy na kostkę i smażymy na odrobinie oleju. Łączymy z poszatkowaną kapustą i doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. 

Ciasto: 
  • 0,5 kg mąki orkiszowej typ 1850 
  •  szklanka mleka 
  •  kostka masła
  • 2 łyżeczki soli 
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 3 jajka
  • 25 g drożdży świeżych 
  • ulubione nasiona np. sezam, siemię lniane, czarnuszka
Mleko podgrzewamy z masłem w rondelku, aż do rozpuszczenia się tłuszczu. Do  mąki wkruszamy drożdże, dodajemy sól, ksylitol i 2 jajka. Małym strumieniem dodajemy przestudzone mleko z masłem i wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Pozostawiamy ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Gdy podwoić swoją objętość wykładamy na stolnicę, dzielimy na 4 kawałki. Wałkujemy każdą z części na prostokąt o grubości 3 mm.  Wykładamy farsz, pozostawiając wolny brzeg, około 1cm ( łatwiej będzie skleić). Zwijamy ciasto w rulon, zaczynając od brzegu  z farszem, po czym kroimy na paszteciki równej długości. Układamy na blaszce i zostawiamy jeszcze do wyrośnięcia, około 30 minut. Każdy pasztecik smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ulubionymi nasionami.  Pieczemy około 30 minut w nagrzanym  do 180 stopni piekarniku. 

Smacznego życzy
Insulinka w kuchni

Komentarze