Składniki na hummus buraczany:
- szklanka ciecierzycy suchej / opcjonalnie puszka gotowanej ciecierzycy
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 3 łyżki pasty sezamowej tahini
- 1 mały burak
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka sody oczyszczone
Ciecierzycę zalać zimną wodą, dodać sodę oczyszczoną i pozostawić na 12 godzin. Następnie wymienić wodę i ugotować do miękkości. Przestudzić.
Jeżeli mamy ciecierzycę z puszki pomijamy ten etap 😀
Zimną ciecierzycę przełożyć do malaksera, blendera. Dodać buraka, ząbki czosnku, pastę tahini i zacząć miksować na pastę.
Doprawić do smaku czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem. Przełożyć do pojemnika,zalać oliwą z oliwek. Podawać z chlebem razowym lub zajadać się pastą w towarzystwie warzyw.
Smacznego życzy
Insulinka w kuchni
Komentarze
Prześlij komentarz