Buraczany hummus

Składniki na hummus buraczany:
  • szklanka ciecierzycy suchej / opcjonalnie puszka gotowanej ciecierzycy 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 3 łyżki pasty sezamowej tahini 
  • 1  mały burak
  • sól 
  • pieprz
  • 1-2 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sody oczyszczone 
Burak najlepiej ugotować na parze / opcjonalnie upiec w piekarniku przy okazji pieczenia czegoś innego, jak przestygnie obrać ze skórki. 


Ciecierzycę zalać zimną wodą, dodać sodę oczyszczoną i pozostawić na 12 godzin. Następnie wymienić wodę i ugotować do miękkości. Przestudzić.
Jeżeli mamy ciecierzycę z puszki pomijamy ten etap 😀

Zimną ciecierzycę przełożyć do malaksera, blendera. Dodać buraka, ząbki czosnku, pastę tahini i zacząć miksować na pastę.
Doprawić do smaku czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem. Przełożyć do pojemnika,zalać oliwą z oliwek. Podawać z chlebem razowym lub zajadać się pastą w towarzystwie warzyw. 


Smacznego życzy 
Insulinka w kuchni



Komentarze