Zupa szpinakowa z grillowanym łososiem

Składniki: 

  • filet ze świeżego łososia atlantyckiego 500 g 
  • opakowanie szpinaku mrożonego lub 2 opakowania szpinaku baby 
  • włoszczyzna ( marchew, pietruszka, seler, por) 500g 
  • mały jogurt naturalny
  • posiekany koperek
  • sól 
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 3 ząbki czonsku
  • oliwa z oliwek
Łososia natrzeć solą, pieprzem, obsypać koperkiem  i grillować z obu stron/można upiec w piekarniku. Upieczonego łososia pokroić na mniejsze kawałki. Włoszczyznę obrać, pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Zagotować litr wody z zielem, liściem laurowym i włoszczyzną. W międzyczasie świeży szpinak, pokroić na drobno i podsmażyć na odrobinie oliwy wraz z rozdrobnionym czosnkiem. Podsmażony szpinak oraz u grillowany łosoś dodać do wywaru, gotować chwilę. Doprawić solą i pieprzem. Dbam, aby warzywa nie były rozgotowane. Przelać zupę do miseczek i dodać po łyżce jogurtu naturalnego. Często tę zupę podaję z grzankami z chleba razowego.





Smacznego życzy

 Insulinka w kuchni

Komentarze