Domowe batony muesli

Składniki:
  •  180 g daktyli suszonych
  •  200 g płatków owsianych 
  •  150 g nasion siemienia lnianego 
  •  150 g nasion słonecznika 
  •  150g nasion dyni
  •  100 g płatków migdałowych/migdałów/orzechów włoskich
  •  4 banany zielone (mało dojrzałe)
Daktyle namoczyć we wrzątku na około 30 minut. Następnie zblendować z bananami na gładką masę. Połączyć z płatkami i nasionami, dokładnie wymieszać. Grubsze orzechy posiekać na drobne kawałki. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem. Warstwa powinna mieć od 0,5 do 1 cm grubości. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut. Ciepły placek  pokroić na batony. Pozostawić do ostygnięcia. Batoniki są smaczne, sycące i z pewnością lepsze, niż te sklepowe. Sprawdzą się jako przekąska przed / po treningu, albo jako łakoć dla dziecka. 
Smacznego życzy
Insulinka w kuchni


Komentarze