Składniki:
- 180 g daktyli suszonych
- 200 g płatków owsianych
- 150 g nasion siemienia lnianego
- 150 g nasion słonecznika
- 150g nasion dyni
- 100 g płatków migdałowych/migdałów/orzechów włoskich
- 4 banany zielone (mało dojrzałe)
Daktyle namoczyć we wrzątku na około 30 minut. Następnie zblendować z bananami na gładką masę. Połączyć z płatkami i nasionami, dokładnie wymieszać. Grubsze orzechy posiekać na drobne kawałki. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem. Warstwa powinna mieć od 0,5 do 1 cm grubości. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut. Ciepły placek pokroić na batony. Pozostawić do ostygnięcia. Batoniki są smaczne, sycące i z pewnością lepsze, niż te sklepowe. Sprawdzą się jako przekąska przed / po treningu, albo jako łakoć dla dziecka.
Smacznego życzy
Insulinka w kuchni
Komentarze
Prześlij komentarz