Salsa na zimę

Składniki:
  • 4 duże cebule
  • 6 dużych papryk czerwone, żółte, pomarańczowe
  • 2-3 papryczki chili
  • 3 kg pomidorów lima 
  •  pół szklanki octu jabłkowego
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1-2 łyżki ksylitolu
  • ok. 2 łyżeczek soli
  • olej  

Papryczki chili drobno kroimy, usuwamy nasionka😈, pomidory parzymy i obieramy ze skórki (wersja szybka😆 to blendujemy pomidory na pastę) Papryki kroimy w małą kostkę. Siekamy cebulę i czosnek.
W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, czosnek i papryczki chili. Po chwili dodajemy pomidory, kolorowe papryki, ksylitol i ocet jabłkowy. Całość dusimy na niewielkim ogniu, aż salsa zgęstnieje, czyli około 60-80 minut. Następnie dodajemy słodką paprykę, kmin, oregano, pieprz i sól i jeszcze chwilę gotujemy.
Gorącą salsę przekładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy około 15 minut lub odwracamy słoiki do góry dnem i czekamy aż ostygną. 



A tu przykład użycia salsy jako sos do pizzerki , do szkoły dla syna :)


Smacznego życzy 
Insulinka w kuchni 


Komentarze