Składniki:
- 4 duże cebule
- 6 dużych papryk czerwone, żółte, pomarańczowe
- 2-3 papryczki chili
- 3 kg pomidorów lima
- pół szklanki octu jabłkowego
- 2 łyżki suszonego oregano
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1-2 łyżki ksylitolu
- ok. 2 łyżeczek soli
- olej
Papryczki chili drobno kroimy, usuwamy nasionka😈, pomidory parzymy i obieramy ze skórki (wersja szybka😆 to blendujemy pomidory na pastę) Papryki kroimy w małą kostkę. Siekamy cebulę i czosnek.
W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, czosnek i papryczki chili. Po chwili dodajemy pomidory, kolorowe papryki, ksylitol i ocet jabłkowy. Całość dusimy na niewielkim ogniu, aż salsa zgęstnieje, czyli około 60-80 minut. Następnie dodajemy słodką paprykę, kmin, oregano, pieprz i sól i jeszcze chwilę gotujemy.
Gorącą salsę przekładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy około 15 minut lub odwracamy słoiki do góry dnem i czekamy aż ostygną.
A tu przykład użycia salsy jako sos do pizzerki , do szkoły dla syna :)
Smacznego życzy
Insulinka w kuchni
Komentarze
Prześlij komentarz