Grillowany morszczuk z pomidorowym ryżem

Kwasy tłuszczowe DHA  i EPA należą do niezbędnych kwasów tłuszczowych, które muszą być dostarczane do organizmy wraz z pożywieniem. Można by się rozpisywać naukowo do czego wykorzystuje je nasze ciało. Do mnie przemawia fakt, że dzięki nim dobrze funkcjonuje nasz mózg, układ hormonalny i  poprawia się odporność. Podstawowym źródłem kwasów tłuszczowych są ryby morskie, powinniśmy je spożywać conajmniej 2 razy w tygodniu. Tutaj muszę nadmienić, że od dziecka nie jestem fanem ryb, a mino tego staram się je jeść. Są takie ryby jak pstrąg czy morszczuk, do których nie trzeba mnie namawiać, po prostu mi smakują. Myślę, że każdy znajdzie swoją ulubioną rybkę i będzie się nią delektował często.  Aby zachować dobroczynne tłuszcze ryby przyrządzamy na parze, pieczemy lub grillujemy bez tłuszczu. Poniżej przepis na morszczuka z ryżem pełnoziarnistym w pomidorach. Obiad dla 3 osób. 

  • 3 x morszczuk ( dzwonki lub filet) lub inna ulubiona ryba
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • 200 g ryżu brązowego
  • 1 zielona papryka 
  • 1 puszka pomidorów krojonych 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy
  • cytryna
  • 400 ml gorącej wody

Rybę natrzeć solą i pieprzem cytrynowym pozostawić na parę minut, aby przyprawy się przegryzły. W tym czasie obrać cebulę i czosnek, posiekać. Cebulę wraz z czosnkiem zeszklić w garnku z grubym dnem. Dodać pomidory, pokrojoną paprykę i dusić całość przez 5-10 minut. Dodać ryż i gorącą wodę ok. 400ml. Gotować pod przykryciem około 30 minut. 



Jak wstawimy ryż, rozgrzewamy patelnię grillową i układamy na niej rybę. Grillujemy około 7 minut i odwracamy na drugą stronę. Jeżeli filet jest grubszy wydłużamy czas grillowania. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, podajemy z ryżem i surówką ( u mnie z kapusty pekińskiej, marchwi, jabłka, siemienia lnianego i oliwy z oliwek). 





Smacznego 
Insulinka w kuchni  

Komentarze