Ciasto marchewkowe

W szkole rok w rok jest organizowany Dzień Ciasta. Rodzice lub starsze dzieciaki pieką, przynoszą do szkoły i robią kiermasz. W tym celu powstało ciasto marchewkowe, zrobione z dozwolonych mąk, tak aby mój mały łasuch, też celebrował Dzień Ciasta.Zanim przejdę do przepisu, mała nowinka.

Babka jajowata zawiera dużą ilość naturalnego błonnika. Błonnik pochłania duże ilości wody wraz z toksynami, następnie pęcznieje i pomaga usunąć złogi z jelit. Działa mechanicznie, poprawiając perystaltykę jelit i ułatwiając proces wypróżniania. Przez to, że babka jajowata wiąże wodę działa przeciwbiegunkowo. Ponadto działa osłonowo i prebiotycznie (rozwija się flora jelitowa, korzystna dla naszego zdrowia), obniża cholesterol i reguluje glukozę. Powoduje, że dłużej jesteśmy syci i dzięki temu mamy sukcesy w trzymaniu diety ( brak wilczego głodu 😀)

Przepis:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 1850/2000
  • 1 szklanka mąki gryczanej 
  • 1 łyżka babki jajowatej ( jeżeli nie ma, można zrezygnować)
  • 3 jajka 
  • 1 szklanka kefiru
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z  wanilii 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki ksylitolu/erytrytolu
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 2 duże marchewki
  • serek mascarpone + łyżka ksylitolu
  • skórka z cytryny
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach tarki. Orzechy posiekać. Wszystkie suche składniki wsypać do miski i zamieszać. Dodać kefir, olej, wanilię, jajka i dokładnie wymieszać. Jak wszystkie składniki się połączą, dodać marchew i orzechy, zamieszać lekko. Przelać do formy typu keksówka. Piec w nagrzanym piekarniku- 180 stopni- przez około 50 minut. Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę. Mascarpone wymieszać z ksylitolem i skórką cytryny, równomiernie posmarować wierzch ostudzonego ciasta. 

Smacznego życzy 
Insulinka w kuchni


Komentarze