W szkole rok w rok jest organizowany Dzień Ciasta. Rodzice lub starsze dzieciaki pieką, przynoszą do szkoły i robią kiermasz. W tym celu powstało ciasto marchewkowe, zrobione z dozwolonych mąk, tak aby mój mały łasuch, też celebrował Dzień Ciasta.Zanim przejdę do przepisu, mała nowinka.
Babka jajowata zawiera dużą ilość naturalnego błonnika. Błonnik pochłania duże ilości wody wraz z toksynami, następnie pęcznieje i pomaga usunąć złogi z jelit. Działa mechanicznie, poprawiając perystaltykę jelit i ułatwiając proces wypróżniania. Przez to, że babka jajowata wiąże wodę działa przeciwbiegunkowo. Ponadto działa osłonowo i prebiotycznie (rozwija się flora jelitowa, korzystna dla naszego zdrowia), obniża cholesterol i reguluje glukozę. Powoduje, że dłużej jesteśmy syci i dzięki temu mamy sukcesy w trzymaniu diety ( brak wilczego głodu 😀)
Przepis:
Babka jajowata zawiera dużą ilość naturalnego błonnika. Błonnik pochłania duże ilości wody wraz z toksynami, następnie pęcznieje i pomaga usunąć złogi z jelit. Działa mechanicznie, poprawiając perystaltykę jelit i ułatwiając proces wypróżniania. Przez to, że babka jajowata wiąże wodę działa przeciwbiegunkowo. Ponadto działa osłonowo i prebiotycznie (rozwija się flora jelitowa, korzystna dla naszego zdrowia), obniża cholesterol i reguluje glukozę. Powoduje, że dłużej jesteśmy syci i dzięki temu mamy sukcesy w trzymaniu diety ( brak wilczego głodu 😀)
Przepis:
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 1850/2000
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 łyżka babki jajowatej ( jeżeli nie ma, można zrezygnować)
- 3 jajka
- 1 szklanka kefiru
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 3/4 szklanki ksylitolu/erytrytolu
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 2 duże marchewki
- serek mascarpone + łyżka ksylitolu
- skórka z cytryny
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach tarki. Orzechy posiekać. Wszystkie suche składniki wsypać do miski i zamieszać. Dodać kefir, olej, wanilię, jajka i dokładnie wymieszać. Jak wszystkie składniki się połączą, dodać marchew i orzechy, zamieszać lekko. Przelać do formy typu keksówka. Piec w nagrzanym piekarniku- 180 stopni- przez około 50 minut. Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę. Mascarpone wymieszać z ksylitolem i skórką cytryny, równomiernie posmarować wierzch ostudzonego ciasta.
Smacznego życzy
Insulinka w kuchni
Komentarze
Prześlij komentarz