Żółciutkie gofry z cieciorki

Gofrów nie trzeba reklamować, idealne na śniadanie czy do szkoły. Te są bardzo sycące, a to za sprawą ciecierzycy. Nasiona roślin strączkowych są polecane w diecie dla insulinoopornych czy cukrzyków.

Składniki : 
  • 1,5 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego 
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 4 łyżeczki ksylitolu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  szczypta soli 
Wszystkie składniki połączyć w jednolitą masę. Rozgrzać gofrownicę, natłuścić i partiami nakładać ciasto. Piec na rumiano. Ciepłe gofry są miękkie, gdy ostygną stają się chrupkie. Podawać z twarogiem lub serkiem mascarpone, owocami o niskim indeksie glikemicznym, orzechami. 
Tak naprawdę dobre są w każdej postaci. 




Smacznego życzy
 Insulinka w kuchni 






Komentarze