Pasta kanapkowa z ciecierzycy

Wakacje się skończyły i czas wrócić na właściwe tory. Dzisiaj przepis na pasty kanapkowe z ciecierzycy. Idealne na kanapki czy jako dodatek do sałatek na bazie kaszy. Moja ulubiona to pasta z dodatkiem papryki. 

Poniżej dwa przepisy, na tradycyjny hummus oraz z dodatkiem pieczonej papryki.

 Składniki na hummus:
  • szklanka ciecierzycy 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • 1 mały ząbek czosnku 
  • 3 łyżki pasty sezamowej tahini 
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • sól 
  • pieprz
  • 1-2 łyżek oliwy z oliwek
  • pietruszka zielona
  • 1 łyżeczka sody oczyszczone

Ciecierzycę zalać zimną wodą, dodać sodę oczyszczoną i pozostawić na 12 godzin. Następnie wymienić wodę i ugotować do miękkości. Przestudzić.
Zimną ciecierzycę przełożyć do malaksera, blendera. Dodać kilka łyżek wody z gotowania ciecierzycy i zacząć miksować na pastę.
W międzyczasie dodawać resztę w składników: sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, sól, szczyptę pieprzu oraz kmin rzymski.
Dodawać stopniowo zalewę aby uzyskać odpowiednią konsystencję pasty. Przełożyć do pojemnika, posypać posiekaną natką pietruszki, zalać oliwą z oliwek.

Składniki na hummus z papryką: 
  • szklanka ciecierzycy 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • 3 łyżki pasty sezamowej tahini 
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej lub ostrej - kwestia upodobań
  • 1 mały ząbek czosnku 
  • sól 
  • pieprz
  • 1-2 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 papryka świeża

Paprykę pieczemy w piekarniku do momentu, aż skórka na papryce będzie się marszczyć. Studzimy i zdejmujemy skórkę. Dalej postępujemy tak jak w przepisie powyżej. Blendujemy ciecierzycę z papryką, doprawiamy i zjadamy z apetytem. 


Smacznego życzy Insulinka w kuchni



Komentarze