Wakacje się skończyły i czas wrócić na właściwe tory. Dzisiaj przepis na pasty kanapkowe z ciecierzycy. Idealne na kanapki czy jako dodatek do sałatek na bazie kaszy. Moja ulubiona to pasta z dodatkiem papryki.
Poniżej dwa przepisy, na tradycyjny hummus oraz z dodatkiem pieczonej papryki.
Składniki na hummus:
Poniżej dwa przepisy, na tradycyjny hummus oraz z dodatkiem pieczonej papryki.
Składniki na hummus:
- szklanka ciecierzycy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 mały ząbek czosnku
- 3 łyżki pasty sezamowej tahini
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżek oliwy z oliwek
- pietruszka zielona
- 1 łyżeczka sody oczyszczone
Ciecierzycę zalać zimną wodą, dodać sodę oczyszczoną i pozostawić na 12 godzin. Następnie wymienić wodę i ugotować do miękkości. Przestudzić.
Zimną ciecierzycę przełożyć do malaksera, blendera. Dodać kilka łyżek wody z gotowania ciecierzycy i zacząć miksować na pastę.
W międzyczasie dodawać resztę w składników: sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, sól, szczyptę pieprzu oraz kmin rzymski.
Dodawać stopniowo zalewę aby uzyskać odpowiednią konsystencję pasty. Przełożyć do pojemnika, posypać posiekaną natką pietruszki, zalać oliwą z oliwek.
Składniki na hummus z papryką:
- szklanka ciecierzycy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki pasty sezamowej tahini
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej lub ostrej - kwestia upodobań
- 1 mały ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżek oliwy z oliwek
- 1 papryka świeża
Paprykę pieczemy w piekarniku do momentu, aż skórka na papryce będzie się marszczyć. Studzimy i zdejmujemy skórkę. Dalej postępujemy tak jak w przepisie powyżej. Blendujemy ciecierzycę z papryką, doprawiamy i zjadamy z apetytem.
Smacznego życzy Insulinka w kuchni
Komentarze
Prześlij komentarz