Tort naleśnikowy z nadzieniem meksykańskim

Składniki na naleśniki pełnoziarniste: 
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej typ 1850 
  • 4 jajka
  • 2 szklanki wody 
  • szczypta soli
  • olej
Składniki na farsz:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 mała puszka kukurydzy 
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • papryka ostra i słodka
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 30 dag startego sera żółtego

Naleśniki :
W misce przygotować ciasto na naleśniki: mąkę połączyć z jajkami, wodą i szczyptą soli. Mikserem wyrobić ciasto, powinno być konsystencji rzadkiej śmietany. Patelnię natłuścić, rozgrzać i chochlą rozprowadzić ciasto, smażyć naleśniki około 2 minuty z każdej strony. 

Farsz:
Pokroić cebulę i czosnek, podsmażyć na rumiano, dodać mięso. Całość smażyć 5-10 minut i dodać passate pomidorową, gotować około 15 minut, dodać fasolę i kukurydzę. Doprawić do smaku. 

Tort:
Pierwsza warstwa to naleśnik, później farsz i starty ser żółty. 
Powtarzać schemat, aż do wyczerpania składników. 
Ostatnia warstwa to naleśnik i ser. 


 Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekać przez 20-30 minut 

A tak wygląda po upieczeniu :)


Smacznego życzy 
Insulinka w kuchni

Komentarze