Składniki na naleśniki pełnoziarniste:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej typ 1850
- 4 jajka
- 2 szklanki wody
- szczypta soli
- olej
Składniki na farsz:
- 500 g mięsa mielonego
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 mała puszka kukurydzy
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- papryka ostra i słodka
- sól
- pieprz
- olej
- 30 dag startego sera żółtego
Naleśniki :
W misce przygotować ciasto na naleśniki: mąkę połączyć z jajkami, wodą i szczyptą soli. Mikserem wyrobić ciasto, powinno być konsystencji rzadkiej śmietany. Patelnię natłuścić, rozgrzać i chochlą rozprowadzić ciasto, smażyć naleśniki około 2 minuty z każdej strony.
Farsz:
Pokroić cebulę i czosnek, podsmażyć na rumiano, dodać mięso. Całość smażyć 5-10 minut i dodać passate pomidorową, gotować około 15 minut, dodać fasolę i kukurydzę. Doprawić do smaku.
Tort:
Pierwsza warstwa to naleśnik, później farsz i starty ser żółty.
Powtarzać schemat, aż do wyczerpania składników.
Ostatnia warstwa to naleśnik i ser.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekać przez 20-30 minut
A tak wygląda po upieczeniu :)
Smacznego życzy
Insulinka w kuchni
Komentarze
Prześlij komentarz