Sukces w postaci poprawy wyników insuliny, czy też redukcji wagi jest możliwy, gdy połączymy dietę z umiarkowanym wysiłkiem fizycznym. Na blogu skupiam się na przepisach, więc nie będę rozpisywać się na temat dobroczynnego wpływu aktywności fizycznej na zdrowie.
Dla zainteresowanych tematem podaję link do jednego z wielu artykułów rozprawiających się z tematem sportu w insulinooporności.
https://ncez.pl/choroba-a-dieta/cukrzyca-i-insulinoopornosc/aktywnosc-fizyczna-w-insulinoopornosci
Ja osobiście biegam, chodzę z kijkami, gram w tenisa ziemnego, a od paru dni w stołowego. W dni nietreningowe staram się przejść minimum 10 tys. kroków. Często przed lub po treningu potrzebuję pełnowartościową przekąskę tzn zawierającą węglowodany, zdrowe tłuszcze i białko. Przedstawiam przepis na blok czekoladowy z ciecierzycy i orzechów- świetna alternatywa dla sklepowych batonów .
Składniki
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek mleka, dodać do masy i ponownie wymieszać. Przełożyć do formy, udekorować figami i odstawić do zamrażalnika na 30 minut.
Po tym czasie wyjąć i pociąć na batony lub kostki.
Dla zainteresowanych tematem podaję link do jednego z wielu artykułów rozprawiających się z tematem sportu w insulinooporności.
https://ncez.pl/choroba-a-dieta/cukrzyca-i-insulinoopornosc/aktywnosc-fizyczna-w-insulinoopornosci
Ja osobiście biegam, chodzę z kijkami, gram w tenisa ziemnego, a od paru dni w stołowego. W dni nietreningowe staram się przejść minimum 10 tys. kroków. Często przed lub po treningu potrzebuję pełnowartościową przekąskę tzn zawierającą węglowodany, zdrowe tłuszcze i białko. Przedstawiam przepis na blok czekoladowy z ciecierzycy i orzechów- świetna alternatywa dla sklepowych batonów .
Składniki
- 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy może być z puszki
- 1 szklanka daktyli
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 łyżki mleka
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady słodzonej stewią
- 1 łyżka kakao
- ekstrakt z wanilii
- sok z cytryny
- garść orzechów włoskich
- garść nerkowców
- figi ( IG= 35 świeże figi; IG=40 figi suszone)
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek mleka, dodać do masy i ponownie wymieszać. Przełożyć do formy, udekorować figami i odstawić do zamrażalnika na 30 minut.
Po tym czasie wyjąć i pociąć na batony lub kostki.
Smacznego życzy
Insulinka w kuchni
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńMiło mi, dzìękuję i pozdrawiam
Usuń