Blok czekoladowy

Sukces w postaci poprawy wyników insuliny, czy też redukcji wagi jest możliwy, gdy połączymy dietę z umiarkowanym wysiłkiem fizycznym. Na blogu skupiam się na przepisach, więc nie będę rozpisywać się na temat dobroczynnego wpływu aktywności fizycznej na zdrowie.

Dla zainteresowanych tematem podaję link do jednego z wielu artykułów rozprawiających się z tematem sportu w insulinooporności.
https://ncez.pl/choroba-a-dieta/cukrzyca-i-insulinoopornosc/aktywnosc-fizyczna-w-insulinoopornosci

Ja osobiście biegam, chodzę z kijkami, gram w tenisa ziemnego, a od paru dni w stołowego. W dni nietreningowe staram się przejść minimum  10 tys. kroków. Często przed lub po treningu potrzebuję pełnowartościową przekąskę tzn zawierającą węglowodany, zdrowe tłuszcze i białko. Przedstawiam przepis na blok czekoladowy z ciecierzycy i orzechów- świetna alternatywa dla sklepowych batonów .

Składniki

  • 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy może być z puszki
  • 1 szklanka daktyli
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki mleka 
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady słodzonej stewią
  • 1 łyżka kakao
  • ekstrakt z wanilii 
  • sok z cytryny
  • garść orzechów włoskich
  • garść nerkowców
  • figi ( IG= 35  świeże figi; IG=40 figi suszone)


Ciecierzycę namoczyć na noc i rano ugotować. Daktyle zalać wrzątkiem i pozostawić na 10-15 minut. Odsączone daktyle i ciecierzycę zmiksować na gładką masę. Do masy dodać płatki owsiane, kakao, orzechy, wanilię, sok z cytryny i wszystko wymieszać.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek mleka, dodać do masy i ponownie wymieszać. Przełożyć do formy, udekorować figami i odstawić do zamrażalnika na 30 minut.
Po tym czasie wyjąć i pociąć na batony lub kostki.




Smacznego życzy 
Insulinka w kuchni


Komentarze

Prześlij komentarz