Agar-agar
to wegańska substancja żelująca, którą produkuje się z glonów, krasnorostów występujących u wybrzeży Japonii. W 100% jest substancją naturalną, bezpieczną, bezzapachową i bezsmakową. Głównym składnikiem agaru jest trudno przyswajalny przez człowieka cukier galaktoza. Zawiera dużo manganu, magnezu, żelaza, wapnia, sodu i cynku. Stosowany jako naturalny zamiennik żelatyny, jednak jest od niej mocniejszy, pół łyżeczki agary odpowiada 6g żelatyny w proszku lub 4 płatkom. Agar dobrze rozpuszcza się w temperaturze 90-100 stopni, a żeluje się w 40-50 stopniach. Lubię to w agarze, że w sytuacji gdy da się go za mało i dżem, galaretka nie chce się ściąć, wystarczy ponownie podgrzać i dodać więcej.
No i można zrobić zdrowe żelki: 4 łyżeczki agaru na 200 ml soku, przelać do foremek.
Czereśnie
Czereśnie są bogate w cukry – 14,6 g w 100 g, jednak samej sacharozy jest bardzo niewiele, 0,5 g w 100 g produktu. Czereśnie mają niski indeks glikemiczny (IG = 23) i z powodzeniem mogą się znaleźć w jadłospisie osób insulinoopornych i chorujących na cukrzycę typu 2.
Składniki
- czereśnie 3 kg
- agar-agar 25-30 g
- ksylitol 100 g
- cytryna 1-2 szt
Czereśnie należy wydrylować, zasypać ksylitolem i pozostawić na noc, aby puściły sok. Rano zagotować. Dodać sok z cytryny. Jeżeli owoce puściły mało soku, pozostawiam jeszcze w garnku na pół dnia. Dodać agar-agar wymieszać i gotować przed 10-15 minut mieszając od czasu do czasu.
Sprawdzam czy odpowiada mi konsystencja dżemu: odkładam część do miseczki i czekam aż stężeje. Jeżeli jestem zadowolona, przekładam dżem do słoików.
Ale w pierwszej kolejność słoiki należy wyparzyć wrzątkiem, wtedy nakładać gorący dżem i natychmiast zakręcać.
Z reguły nie pasteryzuję dżemów wykonanych z agarem, dbam aby dżem nakładany do słoików był gorący, brzegi słoika czyste i zakręcam dokładnie.
Taki dżem można wykonać również z innych owoców np. wiśnie, truskawek. Plusem jest to, że nie trzeba rozgotowywać owoców na papkę.
Smacznego życzy
Insulinka w kuchni
Komentarze
Prześlij komentarz