Ciasto bananowe

Zielone banany - niedojrzałe banany mają IG 45, co oznacza, że łagodnie podnoszą poziom glukozy we krwi. Można je zatem dodawać, np. do porannego muesli z jogurtem. Przejrzałe banany mają wysoki indeks (IG 60), dlatego nie jemy żółtych bananów. 😉
Ponadto niedojrzałe banany zawierają skrobię oporną, a jej obecność powoduje obniżenie indeksu i zmniejszone wydzielanie insuliny po spożyciu posiłku. Co ważne, oporna skrobia działa jak błonnik. 


Przepis pochodzi z książki Ciasta i desery dla diabetyków. Przepis wypróbowałam i korzystając z aplikacji Mój IG jasno wynika, że jest to też ciasto dla insulinoopornych. Wszystko zależy od ilości jaką zjemy. Zresztą jak ze wszystkimi słodkościami doradzam umiar. 

Składniki 

  • 4 zielone banany
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej typ 1850
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego 
  • 2-3 łyżek ksylitolu 
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 6  łyżek wody
  • ekstrakt wanilii
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Banany zmiksować w blenderze z olejem, ksylitolem, wodą. Do miski wsypać suche składniki: mąkę, sodę, cynamon, sól. Dodać zmiksowane banany, ekstrakt wanilii, orzechy i dokładnie wymieszać. Masę przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 45-50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, grzałka góra-dół.
Wyjąć, wystudzić. Udekorować polewą z gorzkiej czekolady lub pudrem utartym z ksylitolu.




Smacznego życzy 

Insulinka w kuchni💓

Komentarze