Chłodnik z botwinki

Składniki 
  • kefir 1 litr
  • ogórek świeży długi  2 szt.
  • rzodkiewki 1 pęczek 
  • botwinka 1 pęczek
  • jajka 4 szt. 
  • cebula
  • czosnek
  • koperek
  • sól, pieprz
  • masło 1 łyżka
  • sok z cytryny 1 łyżka
Cebulę kroimy w kostkę i wraz z przeciśniętym czosnkiem smażymy na masełku. Buraki obieramy i ścieramy na tarce, liście botwinki kroimy na drobno. Dodajemy do podsmażonej cebulki i dusimy na wolnym ogniu 5 -10 minut. Odstawiamy, aby wystygło. W tym czasie rzodkiewki, ogórki  kroimy w kostkę, Koperek siekamy na drobno. Warzywa łączymy z zimnym kefirem, całość mieszamy. Doprawiamy do smaku cytryną, solą i pieprzem. Najsmaczniejsze z grzankami i jajkiem.


Smacznego życzy 
Insulinka w kuchni

Komentarze