"Szybka" pizza margherita pełnoziarnista

Pizza to ulubione danie moich synów. Nie będę ukrywać że i moje. Insulinooporni też mogą zjeść od czasu do czasu, w towarzystwie dużej ilości warzyw. Fakt, że nie taką z pizzerni czy sklepu, bo to nie dla nas, ale zrobioną w domu. Naprawdę  w warunkach domowych można przygotować całkiem zdrową pizzę, a do tego smakowitą. Ta tutaj to tylko podstawowa wersja, zrobiona na szybko, na specjalne życzenie. Jeszcze szybciej znikła z talerzy. Dodatki, cóż im więcej warzyw tym lepiej. 
Składniki 
  • 2 szklanki mąki orkiszowej typ 2000
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • ketchup z cukinii
  • ser mozzarella 
  • 25 g drożdży
  • oregano
  • bazylia
  • sól
  • ksylitol

Drożdże wymieszać w kubku z ciepłą wodą, dodać ksylitol i 2 łyżeczki mąki. Odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i  stopniowo wlewać rozczyn drożdży równocześnie  zagniatając ciasto, na koniec dodać oliwę. Wyrabiać ciasto przez około 15 minut (można mikserem z końcówką - hak). Ciasto powinno odchodzić od ręki i być lśniące.  Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny. Etap wyrastania skróciłam, obiecałam dziecku szybką pizzę, ale uwierzcie mi warto poczekać. 😆
Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części i rozwałkować na placki, brzeg pizzy zrolować aby powstał rant. Ciasto posmarować ketchupem z cukinii ( przepis udostępnię wkrótce na blogu), posypać startym serem mozzarella, oregano i bazylią. 

Piec w nagrzanym piekarniku do 210 stopni przez 10-15 minut, aż spód będzie podpieczony. 
Zadanie wykonane, dużo trudniej jest powstrzymać się aby nie zjeść całej od razu. 



Smacznego życzy Insulinka w kuchni. 

Komentarze