Składniki
- opakowanie makaronu penne pełnoziarnistego
- mała główka kapusty białej
- 500 g mięso mielone z indyka
- cebula
- mleko – 50 ml
- jajka – 3 szt.
- 150 g sera żółtego
- 200 g śmietany 18%
- natka pietruszki
- ostra papryka w proszku
- olej
- sól
- pieprz
Makaron gotowałam "al dente". Głąb kapusty usunęłam, kapustę poszatkowałam w paski. a cebulę w piórka. Mięso mielone usmażyłam na odrobinie oleju, po czym dodałam cebulę i krótko podsmażyłam razem. Doprawiłam solą, pieprzem i papryką w proszku. Po krótkiej chwili dodałam kapustę i dusiłam pod przykryciem przez ok. 5 minut.
Wymieszałam kwaśną śmietanę z jajkami, mlekiem i posiekaną pietruszką. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku. Starłam ser żółty.
Część makaronu przełożyłam do natłuszczonej formy do szklanej naczynia. Następnie na makaron wyłożyłam część masy z mięsa mielonego i kapusty. Posypałam startym serem i zalałam częścią wcześniej przygotowanej śmietany z jajkami. Pozostałe składniki układałam warstwami w taki sam sposób, aż do wyczerpania składników.
Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 30-35 minut. Lubię szczypiorek, dlatego też posypałam nim zapiekankę przed podaniem.
Smacznego życzy
Insulinka w kuchni 💓
Komentarze
Prześlij komentarz