Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i kapustą

Składniki


  • opakowanie makaronu penne pełnoziarnistego 
  • mała główka kapusty białej 
  • 500 g mięso mielone z indyka 
  • cebula 
  • mleko – 50 ml
  • jajka – 3 szt.
  •  150 g sera żółtego
  • 200 g śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • ostra papryka w proszku
  • olej
  • sól
  • pieprz
Makaron gotowałam "al dente". Głąb kapusty usunęłam, kapustę poszatkowałam w paski. a cebulę w piórka. Mięso mielone usmażyłam na odrobinie oleju, po czym dodałam cebulę i krótko podsmażyłam razem. Doprawiłam solą, pieprzem i papryką w proszku. Po krótkiej chwili dodałam kapustę i dusiłam pod przykryciem przez ok. 5 minut.

Wymieszałam kwaśną śmietanę z  jajkami, mlekiem i posiekaną pietruszką. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku. Starłam ser żółty.

Część makaronu przełożyłam do natłuszczonej formy do szklanej naczynia. Następnie na makaron wyłożyłam część masy z mięsa mielonego i kapusty. Posypałam startym serem i zalałam częścią wcześniej przygotowanej  śmietany z jajkami. Pozostałe składniki układałam warstwami w taki sam sposób, aż do wyczerpania składników.

 Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 30-35 minut.  Lubię szczypiorek, dlatego też  posypałam  nim zapiekankę przed podaniem. 


Smacznego życzy 

Insulinka w kuchni 💓



Komentarze