Falafel czyli kulki z ciecierzycy

Falafel – smażone kulki lub kotleciki z ciecierzycy lub  bobu z sezamem. Jest to bardzo popularna wegańska potrawa w krajach arabskich. Często podawany w barach typu fast food. 

Składniki:

  • 300 g  ziarno ciecierzycy  ( nie w puszcze, nie gotowana)
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  •  pietruszka
  •  kolendra liście
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 0,5 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 0,5 łyżeczki chili
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • olej
Ziarno ciecierzycy na noc namoczyłam w zimnej wodzie z dodatkiem sody. Następnego dnia ciecierzycę odcedziłam, opłukałam w zimnej wodzie  i zmieliłam w maszynce do mielenia razem z cebulą. Użyłam sitka do maszynki z drobnymi oczkami. Zależało mi, aby masa dobrze się kleiła. Do zmielonej ciecierzycy dałam posiekaną pietruszkę i kolendrę oraz sól i resztę przypraw. Wszystko dokładnie wymieszałam. Jeżeli masa się nie klei, należy dodać 1-2 łyżki zimne wody i ponownie wymieszać. W garnku z grubym dnem rozgrzałam olej. Nabierałam po łyżce masy i formowałam małe kulki, które wrzucałam na gorący olej  i smażyłam, aż się zrumienią. Po upieczeniu gotowy falafel odkładałam na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć go z tłuszczu. Domownikom zaserwowałam falafel w picie pełnoziarnistej, z dużą ilością sałaty, pomidorów i sosu czosnkowego.

 Przepis na pitę wkrótce. 


Smacznego życzy 
Insulinka w kuchni 💓

Komentarze