Pasta z fasoli adzuki

Fasola adzuki


Fasola adzuki to roślina strączkowa, niestety mało znana w Polsce, a wysoko ceniona w Azji. Dostarcza wielu cennych witamin i minerałów, a przy tym jest lekkostrawna i smaczna. Zawiera białko i błonnik oraz jest cennym źródłem kwasu foliowego, żelaza i wapnia. Wzmacnia organizm. Ma niski indeks glikemiczny, w związku z tym sprawdzi się w diecie osób otyłych oraz diabetyków i insulinoopornych. Z fasoli można przyrządzić obiad, ciasto czy też pastę na kanapki. W każdej postaci jest smaczna😀

Przepis na pastę z fasoli azduki: 
  • 1 szklanka fasoli adzuki 
  • 2  jabłka 
  • 2 cebule
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego/ ząbek czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • olej
Przed gotowaniem fasolę adzuki należy moczyć przez minimum 12 godzin. Po tym czasie odlać wodę, w której fasolę moczyliśmy. Ponownie zalać zimną wodą i gotować do miękkości. W międzyczasie posiekać cebulę, jabłka pokroić w kostkę i całość poddusić na patelni. Połączyć z ugotowaną fasolą, przyprawami, ziołami. Blenderem zmiksować na pastę. Podawać z chlebem lub bagietkami.

Proste i łatwe w przygotowaniu. 😀



Smacznego życzy 
Insulinka w kuchni💓



Komentarze