Gofry pełnoziarniste orkiszowe z domową nutellą, orzechami, jogurtem i owocami

Cześć, dzisiaj przepis na gofry pełnoziarniste. Przysmak mojego syna. To co najtrudniejsze dla dzieci, które muszą przestrzegać diety, jest fakt, że inni mogą jeść słodkości.
Gofry to rarytas, który można podać z jogurtem, owocami o niskim indeksie glikemicznym oraz orzechami.  Czy też w wersji wytrawnej z warzywami. Te zaprezentowane na fotografi są też z nutellą😀 Tak, tak dobrze czytacie. Z nutellą, w zdrowej wersji takiej dla cukrzyków czy insulinoopornych. Ale o tym w następnym poście😀

Przepis na gofry:
  • 1 i 3/4 szklanki mleka krowiego lub roślinnego 
  • 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 
  • 2 jaja
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • owoce o niskim IG
  • orzechy
  • jogurt

W dużej misce wymieszałam dokładnie trzepaczką jaja, mleko, olej, cynamon i sodę.
Dodałam mąkę, proszek do pieczenia i sól i ponownie dokładnie wymieszałam do otrzymania jednolitego ciasta o gęstości śmietany. Porcje ciasta nakładałam na rozgrzaną gofrownicę i smażyłam do zarumienienia około 5 min. Podałam z domową nutellą, owocami, migdałami i jogurtem. 


Smacznego życzy 
Insulinka w kuchni 💓


Komentarze