Cześć, dzisiaj przepis na gofry pełnoziarniste. Przysmak mojego syna. To co najtrudniejsze dla dzieci, które muszą przestrzegać diety, jest fakt, że inni mogą jeść słodkości.
Gofry to rarytas, który można podać z jogurtem, owocami o niskim indeksie glikemicznym oraz orzechami. Czy też w wersji wytrawnej z warzywami. Te zaprezentowane na fotografi są też z nutellą😀 Tak, tak dobrze czytacie. Z nutellą, w zdrowej wersji takiej dla cukrzyków czy insulinoopornych. Ale o tym w następnym poście😀
Przepis na gofry:
- 1 i 3/4 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
- 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 jaja
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- owoce o niskim IG
- orzechy
- jogurt
W dużej misce wymieszałam dokładnie trzepaczką jaja, mleko, olej, cynamon i sodę.
Dodałam mąkę, proszek do pieczenia i sól i ponownie dokładnie wymieszałam do otrzymania jednolitego ciasta o gęstości śmietany. Porcje ciasta nakładałam na rozgrzaną gofrownicę i smażyłam do zarumienienia około 5 min. Podałam z domową nutellą, owocami, migdałami i jogurtem.
Smacznego życzy
Insulinka w kuchni 💓
Komentarze
Prześlij komentarz