Ciasto na chleb:
- 500 gr mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
- 300 ml maślanki
- 3 łyżki oliwy
- 30g drożdży
- łyżka ksylitolu
- łyżeczki soli
Mąkę wraz ze wszystkimi składnikami zagniotłam na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryłam ściereczką i zostawiłam w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie przygotowałam nadzienie serowe.
Nadzienie do chleba:
- 200 g ser biały półtłusty
- 1 op. ser camembert
- 1 op. serek Almette, Bieluch itp.
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz, sezam, czarnuszka, siemię lniane
Biały ser pokruszyłam i dodałam do niego serek Almette oraz pokrojony w kostkę ser camembert. Zeszkliłam na patelni cebulę, pokrojoną w kostkę i po ostygnięciu dodałam ją do serów. Całość wraz z przyprawami wymieszałam na jednolitą masę.
Ciasto rozwałkowałam na kształt prostokąta o grubości ok. 1 cm. Na środek nałożyłam ser i rozsmarowałam po całym prostokącie, pozostawiając 1 cm wolnego brzegu. Zawinęłam całość w roladę i zlepiłam brzegi.
Chleb zostawiłam do podrośnięcia na 20-30 minut. Po tym czasie posmarowałam roztrzepanym jajkiem i posypałam ulubionymi ziarnami.Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piekłam ok. 25 minut do zrumienienia. Gotowe 😊
Smacznego życzy
Insulinka w kuchni 💓
Komentarze
Prześlij komentarz