Chleb pełnoziarnisty z nadzieniem serowym

Ciasto na chleb: 

  • 500 gr mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 300 ml maślanki 
  • 3 łyżki oliwy
  • 30g drożdży 
  • łyżka ksylitolu
  • łyżeczki soli
Mąkę wraz ze wszystkimi składnikami zagniotłam na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryłam ściereczką i zostawiłam w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie przygotowałam nadzienie serowe.

Nadzienie do chleba:

  • 200 g ser biały półtłusty 
  • 1 op. ser camembert
  • 1 op.  serek Almette, Bieluch itp.
  • 1 cebula 
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, sezam, czarnuszka, siemię lniane

Biały ser pokruszyłam i dodałam do niego serek Almette oraz  pokrojony w kostkę ser camembert. Zeszkliłam na patelni cebulę, pokrojoną w kostkę i po ostygnięciu dodałam ją do serów. Całość wraz z przyprawami wymieszałam na jednolitą masę.

Ciasto rozwałkowałam na kształt prostokąta o grubości ok. 1 cm. Na środek nałożyłam ser i rozsmarowałam po całym prostokącie, pozostawiając 1 cm wolnego brzegu. Zawinęłam całość w roladę i zlepiłam brzegi. 

Chleb zostawiłam do podrośnięcia na 20-30 minut. Po tym czasie posmarowałam  roztrzepanym jajkiem i posypałam ulubionymi ziarnami.Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni  i piekłam ok. 25 minut do zrumienienia.  Gotowe 😊


Smacznego życzy 
Insulinka w kuchni 💓

Komentarze