Zielony banan
Indeks glikemiczny bananów jest wysoki i wynosi 60. A im niższy IG, tym dłużej jesteśmy syci. Jednak warto wiedzieć, że indeks bananów zmienia się w zależności od stopnia ich dojrzałości Ponadto niedojrzałe banany zawierają skrobię oporną, a jej obecność powoduje obniżenie indeksu i zmniejszone wydzielanie insuliny po spożyciu posiłku. Co ważne, oporna skrobia działa jak błonnik. W czasie dojrzewania banan traci znaczną ilość skrobi i przekształca ją w cukier. Jeśli jesteś osobą zmagającą się z insulinoopornością wybieraj zielone banany.Przepis:
- jeden zielony banan
- 100g mąki pełnoziarnistej np. owsiana, orkiszowa, gryczana
- 2 jajka
- 100ml maślanki lub mleka roślinnego
- twaróg z jogurtem lub śmietaną ( skład jogurtów BEZ CUKRU!)
- owoce lub dżem słodzony ksylitolem
- olej do smażenia
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze lub mikserze kielichowym. Smażymy na rozgrzanym oleju małe placuszki po około 2 minuty każdą ze stron. Podajemy z twarogiem, owocami lub dżemem słodzonym ksylitolem.
Smacznego❤
Insulinka w kuchni
Komentarze
Prześlij komentarz