Szarlotka sypana

Szarlotka sypana - 100% pełnoziarnista, prosta w składzie, łatwa w wykonaniu i przepyszna.

Składniki:
-  1 szkl. mąki graham 
-  1 szkl. kaszy mannej z płaskurki
- 0,5 - 1 szklanki ksylitolu/erytrytolu, 
- 0,5 kostki masła, 
- łyżeczka proszku do pieczenia, 
-1,5 kg jabłek, 
- 1 łyżeczka cynamonu.  Suche składniki poza cynamonem wymieszać, podzielić na 3 części.  Pierwszą cześć wysypać na dno tortownicy, potem wyłożyć połowŕ startych jabłek wymieszanych z cynamonem. Powtórzyć czynność. Ostatnia warstwa powinna być sucha i na jej wierzch ułożyć plastry masła. 
Piec w 180 stopniach przez około 40-50 minut, aż do zrumienienia.

Komentarze