Składniki:
Zaczyn:
- 170g mąki orkiszowej typ 1850
- 200 ml ciepłej wody
- 25g drożdży świeżych lub łyżeczka suchych
Ciasto właściwe"
- 250g mąki orkiszowej typ 1850
- 250 g mąki graham
- 100 g startego sera żółtego
- 2 tarte marchewki
- 1 łyżeczka soli
- 25g drożdży świeżych lub łyżeczka suchych
- 400 ml cieplej wody
- garść nasion słonecznika
Chleb rozpoczynamy od zaczyny: mieszamy mąkę z drożdzami i ciepłą wodą. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Do zaczyny dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy bochemek i ponownie zostawiamy, aby chleb wyrósł. Wierzch posypujemy nasionami słonecznika. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przed 50 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz