Chleb marchewkowo-serowy

 Składniki: 

Zaczyn: 

  • 170g mąki orkiszowej typ 1850 
  • 200 ml ciepłej wody 
  • 25g drożdży świeżych lub łyżeczka suchych
Ciasto właściwe" 
  • 250g mąki orkiszowej typ 1850
  • 250 g mąki graham 
  • 100 g  startego sera żółtego 
  • 2 tarte marchewki 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 25g drożdży świeżych lub łyżeczka suchych
  • 400 ml cieplej wody
  • garść nasion słonecznika
Chleb rozpoczynamy od zaczyny: mieszamy mąkę z drożdzami i ciepłą wodą. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 

Do  zaczyny dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy bochemek i ponownie zostawiamy, aby chleb wyrósł. Wierzch posypujemy nasionami słonecznika.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przed 50 minut. 


Komentarze