Składniki:
- 200 g filetu z kurczaka
- 1 szklanka pokrojonej w kosteczkę dyni
- 500 ml wody
- 200 ml mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebulka
- 100 g ryżu brązowego
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 25 g tartego parmezanu
- kilka posiekanych listków bazylii lub suszonej.
Przepis:
Filet z kurczaka i dynię pokroić w kosteczkę. W woku lub szerokim garnku rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smażyć na małym ogniu co chwilę mieszając, aż cebulka się zeszkli. Dodać posolonego kurczaka i obsmażyć. Następnie dołożyć dynię, wymieszać i smażyć przez ok. 1 minutę. Teraz kolej na ryż, dodać i mieszając podsmażać przez ok. 1 - 2 minuty. Przyprawić curry, papryką oraz kurkumą, Dodać wodę i mleko. Gotować na małym ogniu. Tuż przed nałożeniem na talerz posypać startym parmezanem i posiekanymi listkami bazylii.
Komentarze
Prześlij komentarz