Muffinki pełnoziarniste z rabarbarem

Ze słodyczami tak jest, że za dużo ich jeść nie można. Tym przepisem narobiłam sobie apetytu, bo lubię słodko kwaśne potrawy. No ale jedna ma  ładunek glikemiczny 9. Pozostaje więc zjeść tylko jedną, góra dwie. A na pozostałe zaprosić koleżanki😁. Przepis wstawię, bo to i tak  zdrowa i smaczniejsza alternatywa dla sklepowych muffinek.

Składniki:
  • 2 szklanki mąka orkiszowa typ 1850
  • 0,5 szklanki erytrytolu/ ksylitolu
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka inuliny - nie koniecznie, jeżeli nie macie
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 0,75 szklanki mleka 2% tłuszczu
  • 3 łodygi rabarbaru
Rabarbar pokroić na małe kawałki. Jaja ubić z erytrytolem. Suche składniki wymieszać razem. Dodać do masy jajecznej mleko wraz z olejem, wymieszać na gładką masę. Do ciasta przełożyć rabarbar i ponownie wymieszać. Przełożyć do foremek na muffinki, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20-25 minut. 

                

Komentarze