Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej białęj
- opakowanie twarogu półtrłustego
- pęczek koperku
- szczypiorek
- jajko
- bułka tarta z bułek pełnoziarnistych
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- skyr/jogurt
Kasze płuczemy i przekładamy do garnka. Zalewamy 2 szkalnkami wody, solimy. Gotujemy około 15-20 minut. Twaróg kruszymy, siekamy szczypiorek i koperek. Zioła mieszamy z kaszą,następnie dodajemy jajko i 2-3 łyżki bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki i smażymy na rumiano z obu stron. Podawać z suwówką oraz sosem ze skyru/ jogurtu - sos można doprawić posiekanym koperkiem lub z rozstartym czosnkiem, jak kto lubi.
Komentarze
Prześlij komentarz