Kotlety gryczane

Składniki: 
  • 1 szklanka kaszy gryczanej białęj
  • opakowanie twarogu półtrłustego 
  • pęczek koperku 
  • szczypiorek 
  • jajko
  • bułka tarta z bułek pełnoziarnistych 
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek 
  • skyr/jogurt
Kasze płuczemy i przekładamy do garnka. Zalewamy 2 szkalnkami wody, solimy. Gotujemy około 15-20 minut. Twaróg kruszymy, siekamy szczypiorek i koperek. Zioła mieszamy z kaszą,następnie dodajemy jajko i 2-3 łyżki bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki i smażymy na rumiano z obu stron. Podawać z suwówką oraz sosem ze skyru/ jogurtu - sos można doprawić posiekanym koperkiem lub z rozstartym czosnkiem, jak kto lubi. 

Komentarze