Wege spaghetti

🍝
Składniki na 4 porcje

  • 500g passaty pomidorowej
  • 2 szt papryki czerwonej
  • 300g pieczarek
  • 1 cebula szalotka
  • opakowanie tofu wędzonego
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 200g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka suszonych pomidorów 
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • zioła prowansalskie
Tofu kroimy na drobną kostkę lub rozdrabniamy widelcem. Dodajemy przyprawy i smażymy na patelni z oliwą z oliwek. Paprykę, pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do podsmażonego tofu. Szybciutko, aby warzywa były al dente, dodajemy passatę pomidorową i dusimy ok 15min na małym ogniu. W międzyczasie gotujemy makaron. Wykładamy na talerz. Porcja ma niski ładunek glikemiczny około 10 :) Fajnie, prawda. 





Komentarze