- Liście rzodkiewki 1 duży pęczek
- Pestki słonecznika 6 łyżek lub orzechy nerkowca
- Oliwa z oliwek 6 łyżek.
- Płatki drożdżowe 4 łyżki lub 4 łyżki statego, twardego sera np. parmezanu
- Sok z 1 cytryny.
- Czosnek 1-2 ząbki.
- Sól i pieprz do smak
Mam to szczęście, że uprawiam w ogrodzie warzywa, a wiosną najszybciej pojawiają się na moich grządkach rzodkiewki. Młode listki nadają się do koktajli, sałatek, zielonych zup czy pesto. Są cennym źródĺem witamin. Warto wykorzystać je w kuchni, zamiast tradycyjnie wyrzucać. Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Wszystkie składniki zblendowac na gładką pastę. Smacznego życzy Insulinka w kuchni, czasami też w ogrodzie😉
Komentarze
Prześlij komentarz