Pesto z rzodkiewki

  1. Liście rzodkiewki 1 duży pęczek
  2. Pestki słonecznika 6 łyżek lub orzechy nerkowca 
  3. Oliwa z oliwek 6 łyżek.
  4. Płatki drożdżowe 4 łyżki lub 4 łyżki statego, twardego sera np. parmezanu
  5. Sok z 1 cytryny.
  6. Czosnek 1-2 ząbki.
  7. Sól  i pieprz do smak 
Mam to szczęście, że uprawiam w ogrodzie warzywa, a wiosną najszybciej pojawiają się na moich grządkach rzodkiewki. Młode listki nadają się do koktajli, sałatek, zielonych zup czy pesto. Są cennym źródĺem witamin. Warto wykorzystać je w kuchni, zamiast tradycyjnie wyrzucać. Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni, wystudzić.  Wszystkie składniki zblendowac na gładką pastę.  Smacznego życzy Insulinka w kuchni, czasami też w ogrodzie😉

Komentarze