Mazurek gryczany

Mazurek gryczany

Spód ciasta
  • 300 g mąki gryczanej
  • 100 g oleju kokosowego 
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżki ksylitol.          
Składniki ciasta należy posiekać nożem lub zmiksować, następnie, zagnieść krótko  i zrobić kulę. Zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować i wyłożyć  do formy podnosząc lekko brzegi. Ciasto nakłuć widelcem, obciążyć suchymi nasionami fasoli i piec,w nagrzanym  piekarniku do180 stopni, na rumiano ok 15-20 minut. Wystudzić spód.

Masa
  • 350 g mascarpone
  • 1 gorzka czekolada min. 70%
  • 3 łyżki masła orzechowego 
  • 3 łyżki ksylitolu 
  • do dekoracji – suszone owoce, orzechy laskowe, włoskie, nerkowe, migdały
Czekoladę i ksylitol rozpuść w kąpieli wodnej, wystudź. Mascarpone przełożyć do miski, dodać masło orzechowe i  rozpuszczoną czekoladę, zmiksować na gładki krem. Wyłożyć krem na  spód, udekorować owocami  i orzechami. Mazurek wstawić do lodówki, aby masa stężała.


Smacznego życzy Insulinka w kuchni

Komentarze