Tort ten przypomina mi trochę ciasto oreo. Czekoladowy krążek z białym nadzieniem. Poniżej podam przepis na dwa biszkopty, do wyboru. Ja osobiście wypróbowałam oba. Do mnie przemawia ten z mąki z ciecierzycy. Lubię ciecierzycę, rozumiem że nie każdy. Dlatego podam też przepis na czekoladowy biszkopt pełnoziarnisty.
BISZKOPT Z MĄKI Z CIECIERZYCY
W piekarniku włączyć termoobieg i nagrzać do 170 stopni. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na bardzo sztywną pianę, żółtka utrzeć z ksylitolem i mlekiem na gładką masę. Dodać do masy stopniowo mąkę, kakao. Na koniec połączyć z ubitą pianą z białek kolistymi, zagarniającymi ruchami od spodu do góry. Piec do tzw. suchego patyczka i po ostygnięciu podzielić na 2 blaty.
Krem
BISZKOPT Z MĄKI Z CIECIERZYCY
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 8 łyżek mleka
- 100 g ksylitolu
- 2-3 łyżki gorzkiego kakao
BISZKOPT PEŁNOZIARNISTY
- 6 jaj
- 1 szklanka mąki pszennej 1850
- 100 g szklanki ksylitolu
- 2-3 łyżki gorzkiego kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek oleju
Krem
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- ksylitol utarty na puder, do smaku
- borówki, maliny
W pierwszej kolejności smietanę ubić na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodać ksylitol. Na koniec połączyć z serkiem mascarpone (krótko ubijać, aby masa się nie zważyła).
Blat biszkoptu nasączyć wodą z cytryną, wyłożyć krem, na wierzch borówki i maliny. Przykryć drugim blatem, nasączyć. Na wierzch można przygotować polewę czekoladową lub przyozdobić kremem i owocami. Ja niestety nie mam talentu do dekorowania ciast, ale kto by się tym przejmował. Bardziej interesuje mnie smak. Utalentowani mogą poszaleć.
Tort schłodzić w lodówce, aby krem stężał.
Dodam, że na zdjęciu, widnieje tort z ciecierzycy.
Najważniejsza informacja to ta, że tort z ciecierzycy ma niski ładunek glikemiczny (ŁG). Porcja ok. 143 g=około 8 ŁG. Nie znaczy to, że można go bezkarnie jeść na co dzień. Tort jest na szczególne okazje.
Tort schłodzić w lodówce, aby krem stężał.
Dodam, że na zdjęciu, widnieje tort z ciecierzycy.
Najważniejsza informacja to ta, że tort z ciecierzycy ma niski ładunek glikemiczny (ŁG). Porcja ok. 143 g=około 8 ŁG. Nie znaczy to, że można go bezkarnie jeść na co dzień. Tort jest na szczególne okazje.
Smacznego życzy Insulinka w kuchni
Komentarze
Prześlij komentarz