Szarlotka to moje ulubione ciasto. Beza, chrupiące migdały, niebo w gębię.
Ciasto:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej typ 1850
- 4 łyżki ksylitolu
- 3 żółtka jaj
- 100 g masła
- otarta skórka z jednej cytryny
Nadzienie:
- 1,5 kg szarej renety
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki płatków migdałowych
- ksylitol ( opcjonalnie, mi wystarcza naturalna słodycz jabłek)😀
Beza:
- 3 białka z jaj
- 3 łyżki ksylitolu
Składniki na ciasto zagnieść ( niezbyt długo, można posiekać nożem na początkowym etapie), włożyć do lodówki na około 30 minut. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cynamon, płatki migdałów, wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno zetrzeć ciasto na tarce o grubych oczkach, położyć jabłka. Piec w piekarniku w 180 stopniach około 40- 50 minut.
Przed upływem 40-50 minut przygotować bezę, tzn ubić białka jaj z ksylitolem na błyszczącą pulchną masę. Wyłożyć łyżką na upieczone jabłka, wstawić do piekarnika na 10-15 minut ( termoobieg), aż beza się zrumieni.
Smacznego życzy
Insulinka w kuchni
Komentarze
Prześlij komentarz