Szarlotka z bezą

Szarlotka to moje ulubione ciasto. Beza, chrupiące migdały, niebo w gębię. 

Ciasto:
  •  1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej typ 1850 
  •  4 łyżki ksylitolu 
  •  3 żółtka jaj
  •  100 g masła
  • otarta skórka z jednej cytryny
 Nadzienie: 
  • 1,5 kg szarej renety 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • ksylitol ( opcjonalnie, mi wystarcza naturalna słodycz jabłek)😀
Beza: 
  • 3 białka z jaj
  • 3 łyżki ksylitolu
Składniki na ciasto zagnieść ( niezbyt długo, można posiekać nożem na początkowym etapie), włożyć do lodówki na około 30 minut. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cynamon, płatki  migdałów, wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno zetrzeć ciasto na tarce o grubych oczkach, położyć jabłka. Piec w piekarniku w 180 stopniach około 40- 50 minut. Przed upływem 40-50 minut przygotować bezę, tzn ubić białka jaj z ksylitolem na błyszczącą pulchną masę. Wyłożyć łyżką na upieczone jabłka, wstawić do piekarnika na 10-15 minut ( termoobieg), aż beza się zrumieni. 

Smacznego życzy 
Insulinka w kuchni

Komentarze