Składniki:
Ciasto
Ciasto
- 500 g mąki pełnoziarnistej typ 1850 lub 2000
- 25 g drożdży świeżych
- 300 ml letniej wody
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Farsz cebulowy:
- 5-6 szt. cebul
- 5 łyżek maku
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- białko jajka
Do mąki wkruszyć drożdże, dodać sól, letnią wodę i oliwę. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie lśniące i będzie dobrze odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, około 1,5 godziny.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na patelni z dodatkiem oleju. Zostawić do przestygnięcia, doprawić solą i pieprzem. Dodać mak i wymieszać dokładnie.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na blat/ stolnicę. Zagnieść ponownie. Podzielić na 8 części. Z każdego kawałka uformować kulkę, którą następnie spłaszczyć w placek tworząc równocześnie w środku wgłębienie na farsz cebulowo makowy. Bułeczki wypełnić farszem i pozostawić do wyrośnięcia 30-40 minut. Każdy cebularz przed pieczeniem, posmarować po brzegach roztrzepanym białkiem i piec około 10 minut w nagrzanym piekarniku do 210 stopni.
Insulinka w kuchni
życzy smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz