Cebularze

Składniki:

Ciasto
  •  500 g mąki pełnoziarnistej typ 1850 lub 2000
  • 25 g drożdży świeżych
  • 300 ml letniej wody
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1  łyżeczka soli 
Farsz cebulowy:
  • 5-6 szt. cebul
  • 5 łyżek maku 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • sól, pieprz 
  • białko jajka 
Do mąki wkruszyć drożdże, dodać sól, letnią wodę i oliwę. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie lśniące i będzie dobrze odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, około 1,5 godziny. 

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na patelni z dodatkiem oleju. Zostawić do przestygnięcia, doprawić solą i pieprzem. Dodać mak i wymieszać dokładnie. 

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na blat/ stolnicę. Zagnieść ponownie. Podzielić na 8 części. Z każdego kawałka uformować kulkę, którą następnie spłaszczyć w placek tworząc równocześnie w środku wgłębienie na farsz cebulowo makowy. Bułeczki wypełnić farszem i pozostawić do wyrośnięcia 30-40 minut. Każdy cebularz przed pieczeniem, posmarować po brzegach roztrzepanym białkiem i piec około 10 minut w nagrzanym piekarniku do 210 stopni. 
 Insulinka w kuchni 
życzy smacznego

Komentarze