Krokiety pełnoziarniste z nadzieniem jajecznym

Składniki na naleśniki pełnoziarniste: 
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej typ 1850 
  • 4 jajka
  • 2 szklanki wody 
  • szczypta soli
  • olej
Naleśniki :
W misce przygotować ciasto na naleśniki: mąkę połączyć z jajkami, wodą i szczyptą soli. Mikserem wyrobić ciasto, powinno być konsystencji rzadkiej śmietany. Patelnię natłuścić, rozgrzać i chochlą rozprowadzić ciasto, smażyć naleśniki około 2 minuty z każdej strony. 

Składniki na farsz jajeczny:
  • 6 ugotowanych jajek
  • 2 jajka surowe
  • cebula 
  • sół
  • pieprz
  • olej
Panierka: 
  • otręby
  • płatki owsiane
  • nasiona sezamu
Cebulkę posiekać i podsmażyć na patelni z odrobiną oleju, pozostawić do ostygnięcia. Jajka obrać ze skorupek, posiekać lub rozgnieść widelcem. Połączyć z cebulą, przyprawami i jednym surowym jajkiem. Nakładać na każdy naleśnik 1-2 łyżki farszu i składać w kopertę ( dwa brzegi do środka i zwinąć w rulon). Złożony krokiet obtaczać w roztrzepanym jajku i panierce. Smażyć każdą ze stron na złoty kolor.

Oczywiście można krokiety obtoczyć z bułce tartej wykonanej z naszego dozwolonego chleba
tj. z mąki pełnoziarnistej.. 


Smacznego życzy 
Insulinka w kuchni

Komentarze

Prześlij komentarz