Składniki na naleśniki pełnoziarniste:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej typ 1850
- 4 jajka
- 2 szklanki wody
- szczypta soli
- olej
Naleśniki :
W misce przygotować ciasto na naleśniki: mąkę połączyć z jajkami, wodą i szczyptą soli. Mikserem wyrobić ciasto, powinno być konsystencji rzadkiej śmietany. Patelnię natłuścić, rozgrzać i chochlą rozprowadzić ciasto, smażyć naleśniki około 2 minuty z każdej strony.
Składniki na farsz jajeczny:
- 6 ugotowanych jajek
- 2 jajka surowe
- cebula
- sół
- pieprz
- olej
Panierka:
- otręby
- płatki owsiane
- nasiona sezamu
Cebulkę posiekać i podsmażyć na patelni z odrobiną oleju, pozostawić do ostygnięcia. Jajka obrać ze skorupek, posiekać lub rozgnieść widelcem. Połączyć z cebulą, przyprawami i jednym surowym jajkiem. Nakładać na każdy naleśnik 1-2 łyżki farszu i składać w kopertę ( dwa brzegi do środka i zwinąć w rulon). Złożony krokiet obtaczać w roztrzepanym jajku i panierce. Smażyć każdą ze stron na złoty kolor.
Oczywiście można krokiety obtoczyć z bułce tartej wykonanej z naszego dozwolonego chleba
tj. z mąki pełnoziarnistej..
Smacznego życzy
Insulinka w kuchni
Mmm jem oczami 😊
OdpowiedzUsuńKrokiety są pyszne, warto wypróbować przepis :)
Usuń