Ketchup z cukinii

Składniki: 
  • 2 sztuki cukinii 
  • 3 cebule
  • 1 jabłko
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1/2 szklanki octu  jabłkowego 
  •  1 łyżeczce słodkiej papryki i ostrej
  • 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
  • 1 i 1/2 łyżki soli
Cukinię i obrane jabłko zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka posolić, dodać ksylitol i gotować na małym ogniu około pół godziny. Dodać ocet jabłkowy, pozostałe przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszać i gotować 10-15 minut.     Pod koniec gotowania zmiksować. Gorący ketchup przekładać do wyparzonych, suchych słoików, zamknąć szczelnie. Pasteryzować lub odwrócić słoiki do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. 


Smacznego życzy 
Insulinka w kuchni

Komentarze