Brownie z cukinii

Hit w moim domu to ciasto brownie z cukinii. W smaku nie odbiega od klasycznego ciasta czekoladowego. Nawet dzieciaki, te wybredne, zajadają się nie podejrzewając, że właśnie przemyciłam do ich diety warzywo. 

Składniki: 
  • 1,75 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 1850
  • 0,5 -0,75  szklanki ksylitolu ( kwestia upodobań do słodkiego)
  • 4 jajka
  • 500 g cukinii
  • 1 szklanka oleju
  • 4 - 6 łyżki kakao gorzkie ( im więcej tym bardziej czekoladowe)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
Cukinię zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie cukinię odsączyć. Jajka utrzeć z ksylitolem, ucierać na najwyższych obrotach miksera, aż do uzyskania białej puszystej masy. Zmniejszyć obroty na najniższe i powoli dodać olej, mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, kakao i na koniec cukinię. Przelać do formy i piec w nagrzanym piekarniku (WAŻNE !!! grzałki góra- dół) 180 stopni przez 50 minut.
Ciasto można po wierzchu posypać zmielonym ksylitolem, gorzką startą czekoladą bez cukru lub własnoręcznie zrobioną polewą. W każdej wersji znika natychmiast. 


Smacznego życzy 
Insulinka w kuchni

Komentarze