Hit w moim domu to ciasto brownie z cukinii. W smaku nie odbiega od klasycznego ciasta czekoladowego. Nawet dzieciaki, te wybredne, zajadają się nie podejrzewając, że właśnie przemyciłam do ich diety warzywo.
Składniki:
Składniki:
- 1,75 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 1850
- 0,5 -0,75 szklanki ksylitolu ( kwestia upodobań do słodkiego)
- 4 jajka
- 500 g cukinii
- 1 szklanka oleju
- 4 - 6 łyżki kakao gorzkie ( im więcej tym bardziej czekoladowe)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody
Cukinię zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie cukinię odsączyć. Jajka utrzeć z ksylitolem, ucierać na najwyższych obrotach miksera, aż do uzyskania białej puszystej masy. Zmniejszyć obroty na najniższe i powoli dodać olej, mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, kakao i na koniec cukinię. Przelać do formy i piec w nagrzanym piekarniku (WAŻNE !!! grzałki góra- dół) 180 stopni przez 50 minut.
Ciasto można po wierzchu posypać zmielonym ksylitolem, gorzką startą czekoladą bez cukru lub własnoręcznie zrobioną polewą. W każdej wersji znika natychmiast.
Smacznego życzy
Insulinka w kuchni
Komentarze
Prześlij komentarz