Początek czerwca a na Pomorzu tak gorąco jakby to był środek lata. W taką pogodę serwuję chłodniki, koktajle. Z resztą komu by się chciało stać w kuchni przy garach😀. Jest to propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek. Ale na temat.
Koktajl dla osoby insulinoopornej powinien zawierać węglowodany białko i tłuszcze, tak by powstał pełnowartościowy posiłek. W innym przypadku za godzinę lub szybciej będziemy odczuwać głód. Owoce wybieramy z niskim indeksem glikemicznym i nie zapominajmy o warzywach, których w diecie insulinek musi być najwięcej.
IG >55 niski indeks glikemiczny
produkty o niskim indeksie glikemicznym powodują małe zmiany w stężeniu cukru, natomiast po spożyciu produktów o wysokim IG wzrost stężenia glukozy we krwi znacząco wzrasta.
- maślanka naturalna /kefir 250 ml ( IG=36)
- marchewka 2 sztuki (IG=30)
- jabłko 1 sztuka ( IG=35)
- brzoskwinia świeża (IG=35)
- nasionka: słonecznik, sezam lub orzechy, otręby
Owoce i warzywa miksujemy z maślanką lub kefirem.
Ważne aby nie miksować na gładko, stopień
rozdrobnienia wpływa na indeks
Przelewamy do szklanki i posypujemy ulubionymi nasionami, otrębami lub orzechami.
Smacznego życzy
Insulinka w kuchni
Komentarze
Prześlij komentarz