Koklajl marchwiowo brzoskwiniowy

Początek czerwca a na Pomorzu tak gorąco jakby to był środek lata. W taką pogodę serwuję chłodniki, koktajle. Z resztą komu by się chciało stać w kuchni przy garach😀. Jest to propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek.  Ale na temat. 
Koktajl dla osoby insulinoopornej powinien zawierać węglowodany białko i tłuszcze, tak by powstał  pełnowartościowy posiłek. W innym przypadku za godzinę lub szybciej będziemy odczuwać głód. Owoce wybieramy z niskim indeksem glikemicznym i nie zapominajmy o warzywach, których w diecie insulinek musi być najwięcej. 


IG >55 niski indeks glikemiczny 

produkty o niskim indeksie glikemicznym powodują małe zmiany w stężeniu cukru, natomiast po spożyciu produktów o wysokim IG wzrost stężenia glukozy we krwi znacząco wzrasta.

  • maślanka naturalna /kefir 250 ml ( IG=36)
  • marchewka  2 sztuki (IG=30)
  • jabłko 1 sztuka ( IG=35)
  • brzoskwinia świeża (IG=35)
  • nasionka: słonecznik, sezam lub orzechy, otręby
Owoce i warzywa miksujemy z maślanką lub kefirem. 

Ważne aby nie miksować na gładko, stopień 
rozdrobnienia wpływa na indeks

Przelewamy do szklanki i posypujemy ulubionymi nasionami, otrębami lub orzechami. 



Smacznego życzy 
Insulinka w kuchni

Komentarze